Dodik: Proces protiv Radončića farsa

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da je sudski proces protiv lidera Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića "pravosudna politička farsa".

Izvor: Beta

Subota, 06.02.2016.

16:46

Dodik: Proces protiv Radončića farsa
Foto: Tanjug

Dodik je ocenio da će se na kraju procesa, koji se u državnom pravosuđu BiH vodi protiv Radončića, kao i njegovog stranačkog kolege Bakira Dautbašića, ispostaviti da oni nisu krivi, što će, kako je naveo, biti "konačna amnestija od bilo kakve odgovornosti za ono što im se sada pripisuje".

Kako su preneli banjalučki mediji, predsednik RS tvrdi da je reč o scenariju da se "Radončić provede kroz postupak, na čijem će kraju biti proglašen nevinim, čime će biti oprana bošnjačka politička nomenklatura".

On smatra da o tome govori i činjenica da je protiv Radončića podignuta optužnica za ometanje rada pravosudnih organa, a da se "zaobilaze sve one stvari o kojima je govoreno u javnosti, poput raznih ubistava".

Dodik smatra da se podizanjem optužnice protiv Radončića i različitim procesima, u čijem su centru političari, nastoji ojačati uloga Tužilaštva i Suda BiH, koje su za njega vanustavne i vandejtonske institucije.

On je istakao da "Srbi nikada ne smeju prihvatiti Sud i Tužilaštvo u ovom obliku".

"Ono što sada vidimo jeste da se to nameće kao najvažniji organ u BiH. Njima je najvažnije da se vidi da tamo dolaze neki privrednici", rekao je Dodik, dodavši da državno pravosuđe na taj način želi "uliti strah od Sarajeva", posebno ako u državno pravosuđe "skrušeno dolaze i neki političari".

U Tužilaštvu BiH je pre nekoliko dana saslušan Milenko Čičić, vlasnik laktaške firme "Kaldera kompani". Čičić je Dodikov dugogodišnji prijatelj i osoba koju mediji smatraju tajkunom, koji je ogromne poslove dobio u vreme vladavine Dodikovog SNSD-a.

Predsednik RS je ocenio da je RS "najstabilniji deo BiH, ali i regiona", ističući da ovaj bosanskohercegovački entitet ostaje privržen Dejtonskom sporazumu, ali da će, ako dejtonski Ustav BiH ne bude poštovan, Republika Srpska "sigurno razmišljati o važnim pitanjima svog statusa".

"Međunarodna zajednica tada neće moći da ima tolike intervencije kao do sada. Mi u RS znamo šta radimo. Republika Srpska nikada neće biti potlačena od BiH i nikada neće biti beznačajan deo BiH", istakao je Dodik.

On je optužio Saveza za promene, koje je nazvao "savezom za rikverc", da je svojim učešćem u vlasti na državnom nivou "potpuno devastirao poziciju Republike Srpske", ponovo ih optuživši da su "podanici lidera SDA Bakira Izetbegovića" i za izdaju srpskin nacionalnih interesa i RS.

"To ovaj narod vidi i mora da zna da je ono što čini 'savez za rikverc' dugoročno, nacionalno i državnički šteti Republici Srpskoj. To moramo sanirati u najskorije vreme", naglasio je Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: