EU: Još nema Zakona o finansiranju Vojvodine

Delegacija EU u Srbiji upozorila je da EK već duže vreme u svojim godišnjim izveštajima poziva na donošenje Zakona o finansiranju Vojvodine, javila je RTV.

Izvor: Beta

Subota, 06.02.2016.

14:06

EU: Još nema Zakona o finansiranju Vojvodine
Foto: Getty Images

Iz Delegacije Evropske unije u Srbiji su naveli da vladavina prava mora da se poštuje.

"Ustav Srbije propisuje da se Zakon o finansiranju Vojvodine mora usvojiti. Evropska komisija poziva na to u svojim godišnjim izveštajima već duže vreme i taj pravni akt od suštinskog značaja još uvek nedostaje", naveli su iz Delegacije.

Dodali su da je nivo autonomije nižih nivoa vlasti u zemlji suverena odluka države članice EU, kao i zemlje koja je kandidat za EU.

Na pitanje da prokomentarišu vest o vanrednim republičkim izborima, u Delegaciji EU u Srbiji su istakli da su uzeli u obzir tu najavu i da je na parlamentima i vladama da odluče o nacionalnim izborima i pozivu građanima da glasaju u skladu sa Ustavom.

Delegacija je navela da očekuje da će izbori proteći u mirnoj atmosferi, sa punim poštovanjem demokratskih principa.

"Na srpskim vlastima je da pozovu međunarodne posmatrače da prate izbore u skladu sa prethodnom praksom i međunarodnim standardima", poručili su iz Delegacije.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su ove nedelje Rezoluciju o Srbiji u kojoj se, između ostalog, Srbiji preporučuje da autonomiju Vojvodine ne treba umanjivati i da Zakon o finansiranju Vojvodine treba usvojiti bez daljeg odlaganja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: