"Berni Sanders volontirao u jugoslovenskom kibucu"

Kandidat za predsednika SAD Berni Sanders šezdesetih godina je volontirao u jednom kibucu u Izraelu koji je poznat i kao "jugoslovenski kibuc".

Izvor: Beta

Petak, 05.02.2016.

18:55

Foto: Tanjug

Do tog oktrića, kako se navodi, došao je kolumnista lista „Džeruzalem post“ Josi Melman koji je nekoliko meseci tragao za kibucom koji je Sandres spomeno u izbornoj kampanji.

Sanders je pomenuo da je volontirao u kibucu 1963. ili 1964, ali je odbio da odgovori na pitanje u kom. Novinari u Izraelu, ali i u SAD, pregledali su arhive, ali odgovora dugo nije bilo, piše "Džeruzalem post".

Melman je danas na svom Tviter nalogu objavio da mu je u jednom intervjuu 1990. Sanders, tada kandidat za Kongres, rekao da je volontirao za kibuc Šar Haamakim (Kapija dolina), kraj Migdal Haemeka na severu Izraela, preko levičarskog pokreta Hašomer Hacair.

Taj kibuc poznat je i kao jugoslovenski kibuc jer su ga osnovali rumunski i jugoslovenski useljenici.

Sanders, koji je tada kritikovao predsednika SAD Ronalda Regana i politiku prve administracije Džordža Buša u Centralnoj Americi, takođe je rekao da je "postiđen zbog umešanosti Izraela na kontinentu (Južna Amerika)" i "prodaje oružja centralno i južnoameričkim režimima". Takođe se založio za veći pritisak SAD na Izrael kako da bi učinio kompromis prema Palestincima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: