Novi ambasador SAD se predstavio na tečnom srpskom

Novi američki ambasador u Beogradu Kajl Rendolf Skat predstavio se video-snimkom na kojem na tečnom srpskom ističe da mu je čast da bude ambasador u Srbiji.

Izvor: B92

Petak, 05.02.2016.

14:55

Novi ambasador SAD se predstavio na tečnom srpskom
Screenshot

Nakon što se predstavio, ambasador je rekao da je svoju diplomatsku karijeru u ovom regionu započeo pre 30 godina.

"Zovem se Kajl Skat i čast mi je da budem američki ambasador u Srbiji. Pre 30 godina započeo sam diplomatsku karijeru u vašem regionu. Kroz 16 selidbi i osam država, supruga i ja smo podigli dva sina Marka i Kristijana."

Skat navodi da će kao ambasador SAD podržati napore Srbije u napredovanju ka članstvu u EU, poboljšanju regionalnih odnosa i razvijanju pomirenja i integracija.
"Mi zajedno možemo da unapredimo američko-srpske ekonomske odnose, kako bismo stvorili radna mesta i dali priliku mladim ljudima", dodao je on.

Na kraju snimka, Skat ističe da je „baš kao i Arizona u kojoj je odrastao i Srbija poznata po svojoj prirodnoj lepoti i geografskoj raznovrsnosti".

"Jedva čekam da upoznam vašu lepu zemlju i velikodušno gostoprimstvo koje je poznato širom sveta", kazao je novi ambasador. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je u Palati Federacije novopostavljenog ambasadora SAD u Beogradu Kajla Rendolfa Skata, koji mu je predao akreditivna pisma.

Ambasador Skat je tom prilikom rekao da mu je čast da preda pisma kojima ga je njegova zemlja, odnosno predsednik SAD Barak Obama ovlastio da obavlja dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora SAD u Srbiji.

Predsednik Nikolić je američkom ambasadoru poželeo dobrodošlicu u Srbiju.

Novi američki ambasador u Srbiji je karijerni diplomata u klasi ministra savetnika. Od 2014. godine obavljao je funkciju višeg istraživača u Nemačkom Maršalovom fondu u Vašingtonu.

Ambasador Skat je poliglota i dobar poznavalac evropskih pitanja koji je iskustvo stekao tokom brojnih dužnosti širom Evrope i pri raznim međunarodnim organizacijama.

Prethodno je bio generalni konzul u Generalnom konzulatu SAD u Milanu i direktor Kancelarije za Rusiju u Birou za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta, navedeno je u zvaničnoj biografiji objavljenoj na sajtu Američke ambasade u Beogradu

Takođe, bio je zamenik šefa misije SAD pri OEBS-u i ministar savetnik za politička pitanja pri misiji SAD u Evropskoj uniji u Briselu.

Bio je politički savetnik u Ambasadi SAD u Budimpešti od 1999. godine do 2003. godine, a prethodno je radio u političkom odeljenju Ambasade SAD u Moskvi.

Pre odlaska u Moskvu, Skat je bio istraživač-saradnik za nacionalnu bezbednost na Institutu Huver pri Univerzitetu Stenford u Kaliforniji.

Službovao je u ambasadama SAD u Tel Avivu u Misiji SAD u Ujedinjenim nacijama u Ženevi i pri Misiji SAD u Ujednijenim nacijama u Njujorku.

Na počektu karijere, osamdesetih godina radio je i kao konzularni službenik u Zagrebu.

Ambasaodr Skat je diplomirao na Državnom univerzitetu Arizone 1979. godine. Govori srpskohrvatski, ruski, italijanski, mađarski, hebrejski.

Opširnije informacije o novom ambasadoru SAD u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: