"Rusiju i SAD ne zanimaju migranti"

Migrantska kriza je pokazala jednu od loših strana globalizacije, rekla je predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.02.2016.

16:41

“Moglo se očekivati ovako nešto. Migrantska kriza je jedna od loših strana globalizacije. I pre nekoliko godina se videlo da je Grčka pod pritiskom“, rekla je ona.

Sonja Liht je u Kažiprstu navela da su sve države Evrope suočene sa tim problemom, koji narasta.

Međutim, kako ona kaže, nisu sve zemlje podjednako angažovane na rešavanju problema.

“Nemačka i Austrija su u prvoj liniji. Drugi se pomalo ponašaju kao da se to njih ne tiče, od SAD do Rusije. Sigurna sam da je to pogrešna politika. Ljudi ne beže samo sa Bliskog istoka, već ii z Eritreje i Somalije. I oni dolaze ka Evropi, a mogu doći i do drugih zemalja“, naglasila je Lihtova.

Što se tiče migranata koji dolaze u Srbiju, Sonja Liht navodi da je veoma važno da postoji saradnja između zemlja u regionu, među carincima, policijom, Crvenim krstom.

“Evropska unija neće ostaviti Balkan na cedilu. Balkan se graniči sa Evropom, balkanska ruta nas je povezala sa srcem Evrope i ubeđena sam da EU to neće učiniti“, rekla je ona.

Međutim, Lihtova navodi da do suspenzije Šengena može doći, ali naglašava da je i to malo verovatno zbog toga što sporazum iz Šengena ne podrazumeva samo kretanje ljudi, već i slobodno kretanje roba i usluga.

“Ovo je jedna od najozbiljnijih kriza sa kojom se suočava Evropska unija od svog nastanka. Meni je čudno jedino što se ova kriza posmatra odvojeno od drugih problema, kao što je na primer kriza evra. Mnoge stvari su slične, a ista je i jedna geografska tačka – Grčka“, zaključila je Sonja Liht.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: