Apel zbog skupa pobornika legalizacije silovanja

Najava okupljanja muškaraca koji promovišu mržnju prema ženama i zalažu se za legalizaciju silovanja u privatnom prostoru izazvala je negodovanje.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.02.2016.

11:59

Default images

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova izrazio je zabrinutost i nezadovoljstvo povodod najave ovog skupa.

Za subotu, 6. februar, najavljeno je međunarodno okupljanje muškaraca u 43 zemlje, a organizacija ovog skupa predviđena je i u Beogradu na Trgu Republike, a pokretač je američki bloger Darijuš Valizadeh, poznat po svojim kontroverznim tekstovima o zavođenju žena i antifeminizmu.

Valizadeh traži legalizaciju silovanja na privatnom posedu, а prema njegovom shvatanju, ako žena pristane da uđe u nečiji stan pristaje i na seks.

Pokrajinski sekretarijat oštro protestuje zbog tog vida javnog pozivanja na ograničavanje prava žena i kršenja ljudskih prava.

"Podsećamo da Srbija, u kojoj je rodna ravnopravnost utemeljena Ustavom, ne sme dozvoliti jačanje i širenje grupa koje zagovaraju mržnju i nasilje prema ženama", piše u apelu sekretarijata.

Apeluje se na nadležne organe da reaguju na ovaj i na svaki drugi vid javnog podstrekivanja mržnje i pozivanja na kršenje osnovnih ljudskih prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: