Može li socijalista na čelo SAD?

Predsednička trka u SAD se zahuktava - prvi veliki okršaj odigrao se u Ajovi, gde su umesto Donalda Trampa pobednici večeri postali Ted Kruz i Berni Sanders.

Izvor: B92

Utorak, 02.02.2016.

13:56

Može li socijalista na čelo SAD?
Foto: Tanjug

Kontroverzni milijarder pokazao je ranjivost na prvim stranačkim glasanjima, dok je konzervativni Kruz uzeo zalet i najavio žestoku borbu među republikanacima.

Kod demokrata je Hilari Klinton dugo važila za favorita, ali je Ajova pokazala koliko pametna kampanja i prave reči mogu da urade - Sanders je izgubio tek posle bacanja novčića.

Trka između njih dvoje je bila toliko neizvesna da je Klintonova do tanke pobede došla zahvaljujući sreći i to ogromnoj - novčić je morao da se baca šest puta, a svih šest puta je pobedila bivša prva dama i državna sekretarka SAD. Šanse za tako nešto su 1,6 odsto. Na kraju - Klintonovoj 22 delegata, a Sandersu 21.

Ipak, umesto neverovatne sreće Hilari Klinton ili poraza Donalda Trampa, naslove u medijima od jutros okupira jedno ime - Berni Sanders. U pitanju je 74-godišnjak, donedavno veliki autsajder u predsedničkoj trci i čovek koji stiže sa "levog krila". Sanders je pre samo dve godine u kladionicama bio potpuno otpisan - kvota za njegovu pobedu na izborima bila je 500.

Sanders je rođen u Bruklinu u Njujorku, samostalni kongresmen je bio 16 godina, a od 2006. godine je senator Vermonta. Nakon studija je napustio Njujork i odselio se u svoju "novu centralu" Vermont, gde je snimao dokumentarce i bavio se obradom drveta.

To je trajalo do Sandersovih prvih izbora 1981. godine, kada je započeo uspehe u političkoj karijeri izborom na mesto gradonačelnika Barlingtona i to za samo deset glasova.

Od tada, pa sve do pre dve godine nije bio član nijedne partije, ali je ušao među demokrate sa željom da se kandiduje za predsednika.

Sanders za sebe otvoreno kaže da je socijalista (iako to spore neki mediji u SAD). Zalaže se za visoke poreze, besplatno obrazovanje i univerzalnu zdravstvenu zaštitu.

Sve tri ideje se u američkoj javnosti percipiraju kao "politički otrov".

Međutim, Sanders zastupanjem takve politike i zanimljivom retorikom privlači glasače iz svih starosnih kategorija, a uprkos svojim godinama, najpopularniji je među mladim glasačima.

"Ajova je večeras otpočela političku revoluciju. Kada i mladi ljudi, i radni ljudi, i stariji građani počnu da ustaju i da glasno i jasno govore da je dosta, da vlast naše velike zemlje pripada svima, a ne samo milijarderima, kada se to desi, tada ćemo transformisati ovu zemlju", rekao je Sanders u Ajovi.

Poručio je celoj Americi da je vreme za radikalne promene.

"Da li ste spremni za radikalne ideje? Pa i Amerika je spremna", rekao je Sanders.

Kako ističe britanski "Gardijan", rezultat iz Ajove je uveo demokrate u proces promena, koji će trajati godinama.

"Ovo je prvi put za 100 godina da je socijalista uspeo da izgradi pokret, koji je opšteprihvaćen. Šta god da se promeni među demokratama u narednim godinama, dugovaće to ovom fenomenu", piše list.

Sličan stav je zauzeo i "Njujorker", koji je istakao da se Sanders obraća publici koja predstavlja budućnost SAD, dok se drugi oslanjaju na "one sa škripom u kolenima".

"Kasno je za politiku i ekonomiju establišmenta. Mi ne predstavljanmo interese klase milijardera, Vol strita, korporativne Amerike. Mi ne želimo njihov novac. Narod Amerike kaže 'ne' štelovanoj ekonomiji. Mi ćemo stvoriti ekonomiju koja funkcioniše u korist radnih porodica, ne samo klase milijardera", rekao je Sanders.

I "Voks" navodi da će, bez obzira na krajnji ishod demokratske trke, Sandersova kampanja promeniti deo političke slike u zemlji.

"Njegovo nasleđe biće to što je njegova kampanja razotkrila ideološke sklonosti mlađih Amerikanaca. Preciznije, on je pokazao da liberalna naklonost glasača mlađih od 35 godina nije pitanje Obamine kul-za-političara ličnosti ili prosto pitanje gađenja prema ovim ili onim stavovima republikanaca. Hilari Klinton je pokušala da se veštački približi mladima, ali njihova srca, uključujući i srca mladih žena, trenutno su uz 74-godišnjeg socijalistu iz Vermonta", piše "Voks".

Kako se navodi u analizi, demokrate će istovremeno morati da se bore sa "pobunjenikom Sandersom", ali i sa činjenicom da će se od sada od njih očekivati mnogo više u kampanjama.

Inače, britanski mediji Sandersa porede sa novim liderom laburista Džeremijem Korbinom, iako zbog odnosa SAD prema levičarima koristi nešto drugačiju retoriku.
"Kako je moguće da trošimo bilione dolara na nuklearni arsenal, a nemamo novac da sačuvamo decu ove zemlje?", još jedna je od citiranih izjava Sandersa.

Iako Klintonova i dalje važi za favorita i među analitičarima, i među kladioničarima, posle dobrog rezultata u Ajovi, Sanders može da se nada i pobedi u Nju Hempširu, što bi moglo još više da začini demokratsku trku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: