Moskva: Ako su Turci oborili naš avion u Egiptu...

Moskva namerava da zatraži od Turske isplatu kompenzacije porodicama žrtava ruskog aviona A321, koji je pao na severu Egipta, piše “Sputnjik“.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.02.2016.

13:55

Moskva: Ako su Turci oborili naš avion u Egiptu...
foto: Beta/AP

Rusija će pokrenuti postupak ukoliko se potvrdi da su u terorističkom napadu učestvovali pripadnici turske ultradesničarske organizacije “Sivi vukovi“, izjavio je predstavnik komiteta Saveta Federacije Rusije za odbranu i bezbednost Viktor Ozerov.

“Ukoliko se ta informacija potvrdi, Rusija će sva potraživanja za isplatu kompenzacija porodicama žrtava preusmeriti na Tursku“, rekao je Ozerov.

Prethodno je ruski list “Komersant“ saopštio da Federalna služba bezbednosti (FSB) smatra da iza napada na erbas A321 stoje pripadnici “Sivih vukova“.

Za “Sive vukove“ se takođe smatra i da su učestvovali u energetskoj blokadi Krima, odnosno da su digli u vazduh stubove, što je dovelo do prekida dalekovoda kojim je rusko poluostrvo bilo povezano za energetsku mrežu Ukrajine.

Avion kompanije Kolavija se srušio na Sinajskom poluostrvu sa 224 putnika i člana posade, a ruski i egipatski zvaničnici su zatim saopštili da je letelica pala zbog mehaničkog kvara.

Ipak, britanski mediji su preneli da je verovatni uzrok nesreće eksplozija unutar aviona, zbog načina na koji se oplata aviona savila, prema spolja.

Odgovornost za pad aviona su preuzeli džihadisti sa Sinajskog poluostrva, ali za sada nema potvrde takvih navoda.

Britanski mediji su takođe preneli da su tajne službe presekle komunikacioni lanac džihadista, navodno umešanih u tragediju, uz navode da su oni govorili engleskim jezikom, s britanskim akcentom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: