Nikolić: Priznanje Kosova inspiracija stvaranju ID

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je u Adis Abebi da je priznanje Kosova kao nezavisne države poslužilo kao model onima koji su formirali Islamsku državu.

Izvor: Beta

Nedelja, 31.01.2016.

14:29

Nikolić: Priznanje Kosova inspiracija stvaranju ID
Foto: Tanjug

Osim toga, on je naveo da su pregovori Srbije sa Kosovom i sa EU u veoma delikatnoj situaciji.

"Situacija u vezi sa Kosovom je veoma složena. Mi smo u dobroj veri i želji da pomognemo, otvorili pregovore sa Kosovom na najvišem nivou. Teško je pregovarati sa Kosovom, kad oni tvrde da su stvorili nezavisnu državu i kad se to obavlja u EU, čije su glavne članice priznale nezavisnost Kosova", rekao je Nikolić u intervjuu etiopskolm časopisu Kapitol.

Nikolić, koji prisustvuje samitu Afričke unije, podsetio je da je u Briselu postignut dogovor Beograda i Prištine, koji sada treba primeniti.

"Mi smo postigli sporazum u Briselu koji bi sada trebalo primeniti na terenu. Predstavnici Kosova su spremni da primene sve što njima daje više ovlašćenja. Nisu spremni da primene ono što su se dogovorili za srpsku nacionalnu zajednicu, a to je posebnost u okviru Kosova. Čak su se pozvali sa svoj Ustavni sud koji kaže da to ne može da se ispuni, tako da su pregovori sa Kosovom u veoma delikatnoj situaciji", rekao je predsednik Srbije.

On je ocenio da su pregovori Beograda i EU takođe u delikatnoj situaciji.

"Naši pregovori sa EU su takođe u veoma delikatnoj situaciji i to zbog pregovora sa Kosovom. Mi smo obavezni da se dogovorimo sa Kosovom pre nego što uđemo u EU, a taj dogovor će biti jako teško moguć, jer Srbija nikada neće da prizna nezavisnost Kosova. Ali, može da prizna posebnost", naglasio je Nikolić.

On je ocenio da je priznanje Kosova kao nezavisne države poslužilo onima koji su formirali Islamsku državu.

"Čini mi se da je priznavanje takve tzv. države, stvorene terorizmom, poslužilo onima koji su formirali tzv. Islamsku državu.To je poslužilo kao model po kome očekuju da ih neko jednog dana prizna. Možemo biti svedoci toga da Islamsku državu neke države jednom priznaju. To bi bilo mnogo brže da nisu počeli sa terorizmom širom sveta", rekao je Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: