Česi zamrzeli Merkelovu, zavoleli Putina

Strah od izbeglica i toga da u izbegličkoj Češku vodi u propast drastično je smanjio popularnost do sada omiljene nemačke kancelarke Angele Marekel.

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.01.2016.

10:55

Česi zamrzeli Merkelovu, zavoleli Putina
Foto: Getty Images

Česi je sada vole manje od jednog od standardnih negativaca u anketama agencije STEM, ruskog predsednika Vladimira Putina.

Pozitivno o Putinu izjasnilo se 37 odsto Čeha, dok je 2013. godine to bilo 33 odsto.

Najgore je, međutim, prošao predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker o kome je lepe reči imalo da kaže svega 16 odsto anketiranih, premda je 41 odsto priznalo da o njemu ne zna ništa.

Najomiljeniji među državnicima kod Čeha je papa Franja o kome pozitivno misli 74 odsto Čeha a za njim slovački premijer Robert Fico, popularan među 67 odsto Čeha, isto kao i britanski premijer Dejvid Kameron.

Opada i popularnost predsednika SAD Baraka Obame koji sada uživa poverenje 55 odsto Čeha, što je za 16 odsto manje nego u istoj anketi 2013. godine.

Dok je u slučaju nemačke kancelarke Angele Merkel, prema oceni sociologa agencije STEM, jasna veza drastičnog pada popularnosti među Česima, s njenom otvorenom politikom primanja izbeglica kojih se Česi zajedno sa Slovacima plaše najviše u postkomunističkim članicama EU, analitičari su zbunjeni što se izbeglička kriza nije odrazila i na popularnost pape, koji neprestano apeluje na milosrđe i saosećanje i prema ekonomskim imigrantima.

Jedino tumačenje za sociologe je to da ateistička Češka papu Franju ceni na osnovu njegovih zahteva da crkva bude pokorna i da se ne bogati na račun vernika, dok njegovi apeli da se otvore vrata izbeglicama ne mogu imati praktične posledice, kao što je to u slučaju nemačke kancelarke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: