Češka ministarka zabranila video-igru o izbeglima

Češka ministarka prosvete Katežina Valahova zabranila je obrazovni strip i igricu "Bekstvo u Pisistan" (Peacestan) o izbeglicama.

Izvor: Beta

Petak, 22.01.2016.

11:38

Default images
Foto: Beta, AP

Ona kaže da: „Ne želi da plaši decu koja su u igrici u situaciji da zbog nuklearne katastrofe u Češkoj beže u imaginarnu azijsku državu“.

Igricu kojom bi deca na zabavan način trebalo da dobiju odgovore na dileme izbegličke krize prethodno je odobrilo Ministarstvo prosvete.

"Svesna sam da je izbeglička kriza veoma osetljiva stvar i veoma komplikovana i za odrasle. Ni u kom slučaju neću dozvoliti da se ne taj način plaše deca ili da njih uvlače u ozbiljnu debatu u društvu", objasnila je Valahova zašto je juče, istog dana kada su strip, igrica i još neki materijali predstavljeni uz podršku Ministarstva, zabranila da se koriste u češkim školama.

Igra o bekstvu deset miliona Čeha u imaginarnu azijsku državu Pisistan, nazvanu kombinacijom engleske reči mir i orijentalne za državu, počinje 2017. kada je Češku pogodila nuklearna katastrofa i zagadila je toliko da naredna dva veka u njoj nema života, a u izbegličkom talasu iz nje panično kreću svi Česi koliko ih ima.

Niko ni od suseda u svetu ne želi da ih primi, vrata im otvara jedino Pisistan u Aziji, ali i tu pri registraciji češke izbeglice moraju da odgovaraju na pitanja da li će hteti da zadrže svoju veru, da li će pristati da slave pisistanske praznike i poštovati njihovu tradiciji, da li će tražiti biračko pravo i da li bi prihvatili i posao koji zahteva niže kvalifikacije od njihove škole.

U probnom razredu tokom adaptiranja te originalno švedske igre o izbeglicama đaci 7. razreda jedne češke škole pisali su i dnevnik o svom izbeglištvu.

"Devedeset odsto opisalo je sve pozitivno, da ih je nova zemlja primila bez problema. Ostatak je pisao o tome da je ta nova zemlja neprijateljska, da ne mogu da shvate njene običaje i tradiciju i da češke izbeglice tamo kažnjavaju kada ne poštuju verske i društvene tradicije i običaje", kazala je nastavnica Eva Volfova iz osnovne škole koja je pomogla da se spremi materijal.

Volfova je dodala da se đacima ta igra mnogo dopala, a da ih je zainteresovalo šta o uklapanju u češki način života kažu prave izbeglice koje su došle u Češku.

Nevladina organizacija Meta pripremila je kao metodošloku pomoć učiteljima kako da razgovaraju sa đacima o izbegličkoj krizi pored te igre još i strip "Jednom ćemo se ponovo sresti", film o kurdskoj devojčici "Sanam" i metodološki priručnik ,a Ministarstvo prosvete pozitivno je ocenilo u recenziji celu kampanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: