Novosađani ponovo piju osveštanu česmovaču / VIDEO

Rukovodstvo "Vodovoda" je ove godine ponovilo obred osveštavanja vode iz gradske vodovodne mreže, pa tako Novosađani i dalje imaju svetu vodu iz česme.

Izvor: Beta

Utorak, 19.01.2016.

13:29

Novosađani ponovo piju osveštanu česmovaču / VIDEO
Screenshot

Obred je izveden u sklopu obeležavanja slave preduzeća Bogojavljenja, a kum je bio lider pokreta “Dinara-Drina-Dunav” Tomislav Bokan, koji je istovremeno i savetnik direktora Vodovoda, piše 021.rs.

"Gospod se javi, vaistinu se javi! Veliko mi je zadovoljstvo što je naš Vodovod i ove godine obeležio svoju krsnu slavu. Smatram da je vraćanje tradiciji i vrednostima koje ona nosi jedan od osnovnih preduslova razvoja boljeg društvenog okruženja, a samim tim i boljeg života građana svih nacionalnosti i vera u našem gradu", naveo je Bokan nakon čina osveštavanja vode.

On je dodao i da običaj posvećenja vode na Bogojavljenje ima duboko ukorenjenu tradiciju u Novom Sadu i veoma važno mesto u duhovnom životu novosadskih Srba, ali ne samo njih, jer se ritual tradicionalno obavljao na Dunavu, a tom činu su redovno prisustvovali i pripadnici drugih verskih zajednica i nacionalnosti, kao i gradska vlast, ali je to prekinuo komunizam.

Bokan je dodao je i da je činom osvećenja bogojavljenske vodice blagoslov, simbolično, prenet i na vodovodni sistem Grada Novog Sada.

"U tome nema apsolutno ništa sporno, kao što su prošle godine to pojedini mediji i političke stranke pokušali da navedu”, rekao je Bokan.

Podsetimo da je "Vodovod" krsnu slavu počeo da obeležava prošle godine, a da je čin osveštavanja vode osuđen od niza političkih stranaka, NVO udruženja, građana, a vest o ovom činu je prepravila i svetske medije koji su ismevali ponašanje ovog novosadskog preduzeća, poredeći ga sa epizodom, "Mućki" u kojoj braća Derek I Rodni pokušavaju običnu vodu iz česme da prodaju kao svetu.

Dodajmo još da su povodom Bogojavljenja danas na više lokacija u gradu postavljene cisterne sa osveštanom vodom, kako bi građani mogli sebi da natoče koliko im treba. Ispred pojedinih crkava u Novom Sadu danas se mogu videti cisterne JKP "Vodovod i kanalizacija" u kojima je osveštena voda, a zbog velikog interesovanja vernika za Bogojavljenskom vodicom, sveštenici su u Jagodini naručili i jednu vatrogasnu cisternu sa 9.000 litara vode.

LSV: Vodovod ponovo bruka Novi Sad, podnećemo žalbe

Nakupci glasova poznatiji kao Pokret Dinara-Drina-Dunav koji upravljaju preduzećem "Vodovod i kanalizacija", ponovo brukaju Novi Sad, saopštila je Liga socijaldemokrata Vojvodine.

"Nakon što su pre godinu dana organizovali osveštavanje vode u gradskom vodovodu, čemu se čitav svet smejao, danas su rešili da omoguće osveštavanje vode u cisternama ovog gradskog preduzeća. Današnje fotografije na kojima sveštenici u sred Novog Sada na merdevinama blagosiljaju cisterne sigurno će ponovo nasmejati planetu. One, međutim, pokazuju i da Pokret Dinara-Drina-Dunav ne samo da ne mari za Ustav i sekularnost ove države, nego i da se prema gradskom preduzeću odnosi kao prema ličnoj imovini i privatnoj firmi", navodi LSV.

Tim povodom Pravni savet ove stranke će podneti žalbu Nadzornom odboru JKP "Vodovod i kanalizacija", nadležnoj Gradskoj upravi i svim drugim instancama, zaključuje LSV.

"Neprimereno da javna preduzeća imaju i obeležavaju slave"

Pokrajinski ombudsman osudio je danas postupak rukovodstva novosadskog Javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija, koje je organizovalo obeležavanje krsne slave preduzeća i osveštavanje bogojavljenske vodice, ocenivši da je reč o kršenju Ustava, jer je Srbija definisana kao svetovna država u kojoj su crkva i država odvojene.

"Uloga JKP Vodovod i kanalizacija je da sve građane, bez obzira na njihovu nacionalnost, jezik, veroispovest ili neko drugo lično svojstvo, snabdeva, i kvalitetnom pijaćom vodom. Neprimereno je da javna preduzeća, kao vršioci javnih ovlašćenja, imaju i obeležavaju slave", navodi se u saopštenju iz kancelarije pokrajinskog ombudsmana.

Dodaje se da je uloga države da svakome omogući da sledi i ispoveda veru po svom izboru, a ne da se preko javnih preduzeća stavlja na stranu pojedinih vera i tradicija i na taj način dovodi u pitanje ustavom garantovanu jednakost građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: