Zašto su raspisani izbori u Srbiji

Vladajuća koalicija u Srbiji, bar na prvi pogled, u ovom trenutku nije imala nijedan valjani politički razlog za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Izvor: Dojèe vele

Ponedeljak, 18.01.2016.

08:37

Zašto su raspisani izbori u Srbiji
Foto: Tanjug

Ipak, premijer Vučić odlučio se upravo za to. Zašto?

Više nego velika većina u parlamentu, prilično bezopasna opozicija i sva istraživanja javnog mnjenja koja pokazuju i dalje visok rejting vladajuće Srpske napredne stranke (SNS). I pored toga, predsednik vlade Aleksandar Vučić doneo je odluku da se raspišu vanredni parlamentarni izbori, pored lokalnih i pokrajinskih, koji se po planu održavaju ove godine.

Parlamentarni izbori će se najverovatnije objediniti sa lokalnim i pokrajinskim i tako će svi biti održati istog dana. Vremenski okvir u kojem bi, inače, trebalo da se održe lokalni i pokrajinski izbori jeste između 22. aprila i 22. maja, a beogradski mediji spekulišu da će najverovatniji termin izbora biti 24. april.

Novi izbori – nova obećanja

Zvanični razlozi koji su navedeni za raspisivanje vanrednih izbora su nelogični, neozbiljni, neracionalni, a u velikoj meri i uvredljivi za zdrav razum običnih građana, kaže za Dojče vele politički analitičar Đorđe Vukadinović.

"Dakle, pričati o nekoj dramatičnoj atmosferi u situaciji kada imate apsolutnu većinu u parlamentu, koja može da izglasa da je dan noć, ili šta joj padne na pamet, prilično je besmisleno. S druge strane, ni na ulici nemate neke pokrete masa, gde se desetine ili stotine hiljada ljudi valjaju ulicama, ili štrajkove koji parališu zemlju."

U suštini, na vanredne izbore se ide zbog toga što moraju biti održani lokalni i pokrajinski izbori, a procena je da SNS ne stoji baš najbolje u većim gradovima i u pokrajini Vojvodini, smatra Vukadinović.

"Tako će zbog nacionalne kampanje te lokalne i pokrajinske teme otići u drugi plan i verovatno se u štabu SNS stoga procenjuje da bi tek zajedno sa parlamentarnim izborima uspeli da ponove, ili možda i nadmaše, rezultate izbora 2014. godine. Drugi razlog jeste što pojedina neispunjena obećanja vlasti stižu na naplatu i nema boljeg načina da se zaboravi na obećanja nego da izađete na izbore i ponovo krenete u novi ciklus obećanja sa novim rokovima."

Vešto produžavanje mandata

O vlasti Aleksandra Vučića možete misliti šta hoćete, ali se ne može poreći da je on odličan politički taktičar, ističe za Dojče vele Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka.

"Iza odluke o izborima stoji proračun da je ovo optimalan trenutak za još jedan izborni krug i da se na taj način dobiju još dve dodatne godine mandata, što bi značilo vladavinu do simbolične 2020. godine. Jer, s obzirom da nas ne očekuje neki dalji privredni oporavak i da slede dalja otpuštanja u javnom sektoru i državnoj upravi, teško da će se ovakve okolnosti ponoviti. Aleksandar Vučić sada računa da je optimalan trenutak da se prikupe resursi, da se iskoristi pozicija vladajuće stranke i u odnosu na medije, i u odnosu na novac koji se može dobiti za kampanju, i da se na kraju ponovi dobar izborni rezultat"..

Rezultat zavisi od izlaznosti

Zoran Stojiljković misli da nekih naročitih pomeranja u izbornim rezultatima neće biti.

"Raspisivanje izbora u roku od nekih tri meseca onemogućava da se pojavi neka politička formacija koja bi bila slična, recimo, formaciji politike čistih ruku u regionu i šire, čiji je poslednji primer 'Most' u Hrvatskoj. Dakle, nema šanse da neko sada za dva meseca zablista i dođe na nekih 15-20 procenata podrške. Sa druge strane, opozicija ne daje nikakve garancije da je dovoljno naučila i da je potrebno da se udruži u onoliko izbornih kolona koje joj obezbeđuju preskakanje izbornog cenzusa. Ali mislim da će do toga ipak doći, jer se radi bukvalno o njihovom političkom preživljavanju. Rezultati izbora će značajno zavisiti i od izlaznosti na izbore", napominje Stojiljković.

Što manja izlaznost, uz disciplinovanije biračko telo, to će biti bolji rezultat za SNS. Što veća izlaznost i mobilizacija druge strane, to će stvari biti neizvesnije. Najlošiji rezultat za SNS će, kako sada stvari stoje, biti ako opet budu morali da uzmu nekoga u koaliciju.

Nevidljive reforme

Premijer Vučić je kao jedan od razloga za vanredne izbore naveo i negativnu atmosferu u društvu, ali Đorđe Vukadinović smatra da je to neozbiljno objašnjenje:

"To znači da ako neko nešto negde napiše, neki bloger, ili satiričar, ili vam neko zviždi na utakmici, vi to onda proglasite za negativnu i destruktivnu atmosferu u kojoj ne možete da radite. Na taj način i s takvim objašnjenjem bismo mogli na izbore da idemo svakog meseca ili svake nedelje. Mislim da je to alibi, kao da se tražio neki izgovor, jer ova vlast i sam premijer najbolje funkcionišu u toj nekoj predizbornoj atmosferi. Što se tiče neke opasnosti od kočenja reformi, na koju mnogi upozoravaju, ja je ne vidim jer ne vidim ni reforme; ono što vidim je samo jedna politička i finansijska garnitura koja postepeno preuzima sve poluge moći u državi", napominje Vukadinović.

Nedemokratska atmosfera za izbore?

"Iskreno se pribojavam šta nas čeka na ovim izborima, upozorava Đorđe Vukadinović, jer se u proteklih par godina pokazalo da se borba i za neku mesnu zajednicu pretvarala u mali građanski rat, a mogu misliti šta će se sada dešavati, kada je ulog daleko veći."

"Ono što dodatno brine u toj situaciji jeste vrlo providna namera poslednjih dana da se što bolje ispeglaju odnosi sa Zapadom. Zato je i bilo manje-više usiljenih, i na prvi pogled ničim izazvanih, demonstracija lojalnosti evropskom putu, kao da se time od strane vlasti htela dobiti blanko-dozvola da se na Zapadu malo zatvore oči i malo progleda kroz prste za sve ono što će se dešavati u kampanji narednih meseci. A sve to verovatno neće biti baš previše u skladu sa proklamovanim principima demokratskog izbornog procesa i poštovanja ljudskih prava i političkih protivnika."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

306 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: