Mediji: Srpska lista uslovljava Tačija

Poslanici Srpske liste uslovljavaju podršku lideru DPK Hašimu Tačiju za izbor za predsednika Kosova doslednim sprovođenjem Sporazuma o ZSO, piše gazetablic.com.

Izvor: B92

Sreda, 13.01.2016.

12:54

Default images

Prema izvorima prištinskog portala, moguće je da Tači povuče kandidaturu ako utvrdi da nema podršku Srpske liste.

Portal dodaje da Tači nema obećanje ni koalicionog partnera, Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe, da će ga podržati svi poslanici te stranke kada se u parlmentu bude glasalo za predsednika Kosova.

Izostanak podrške Srpske liste će onemogućiti održavanje sednice Skupštine Kosova na kojoj bi trebalo da bude izabran predsednik jer se ne bi mogla obezbediti ni potrebna dvotrećinska većina poslanika što je preduslov za održavanje sednice kada se bira predsednik.Sednicu na kojoj bi Tači trebalo da bude izabran za predsednika bojkotovaće poslanici opozicije. ;

Iz DPK su naveli da će napustiti koaliciju sa DSK i Srpskom listom ako Tači ne dobije podršku za predsednika i da će doći do vanrednih izbora.

Portal je pre izvesnog vremena pisao da aktuelna predsednica Kosova Atifete Jahjaga ima šanse da ponovo bude izabrana za predsednika, jer uživa bezrezervnu podršku međunarodnih faktora.

Prema Ustavu Kosova za izbor predsednika u prva dva kruga je potrebna dvotrećinska većina glasova svih poslanika Skupštine Kosova, dok se u trećem krugu predsednik bira prostom većinom. Ako i tada predsednik ne bude izbran onda se automatski ide na nove parlamentarne izbore. Skupština Kosova ima 120 poslanika.

Predsednici Kosova Atifete Jahjaga mandat prestaje 6. aprila, pa bi novi predsednik trebalo da bude izabran do 1. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: