Vučić traži odobrenje za raspisivanje izbora

Premijer Aleksandar Vučić zatražiće u nedelju od GO SNS odobrenje da pre stranačke skupštine odluči o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Izvor: B92

Sreda, 13.01.2016.

10:45

Default images
Foto: Tanjug

Kako je saopštila Služba SNS za informisanje, Vučić je zakazao sednicu Glavnog odbora za nedelju 17. januar, a na njoj će se razgovarati o aktuelnoj političkoj situaciji.

Skupština Srpske napredne stranke zakazana je za 13. februar.

Vučić je izjavio juče da odluku o izborima ne može da donese sam i najavio da će razgovarati o tome sa saradnicima, ministrima i predsednikom Srbije.

"Nadam se da će građani Srbije uskoro imati priliku da izaberu bolje", rekao je Vučić juče, a upitan da li to znači da će biti i vanrednih parlamentarnih izbora, premijer je rekao da njih svi žele.

Inače, opcija vanrednih izbora se više puta spominjala tokom 2015. godine, a iako se većina visokih funkcionera SNS u javnosti izjašnjavala da jeste za izlazak na birališta, kasnije je saopštavano da Vučić nije bio za tu opciju.

Poslednji put se o tome govorilo u oktobru, kada je Vučić rekao da bi "bilo neodgovorno da se ide na izbore".

"Moja odluka je da ne idemo na izbore. Dobro je da nemamo izbore još najmanje šest meseci, jer bi to bilo neodgovorno u trenutku kada imamo Unesko i otvaranje poglavlja... Da li će ih biti za šest, osam ili deset meseci, ne znam, ali u narednih tri, četiri ili pet neće ih biti. Moj posao je da donosim odluke u interesu građana", rekao je tada Vučić, gostujući na TV Pink.

Pre nekoliko dana su "Novosti" najavile i mogućnost "šire rekonstruckcije vlade".

Babić: Mi smo uvek spremni za izbore

Šef Poslaničkog kluba Srpske napredne stranke Zoran Babić izjavio je da je ta stranka uvek spremna za izbore i da bi pitanje o njihovom raspisivanju trebalo postaviti Demokratskoj stranci, za koju kaže da poslednje dve godine beži od svih mogućih izbora.

"To je više pitanje za DS i Pajtića, koji su tako hrabri na društvenim mrežama i konferencijama za novinare, a zapravo vidimo da u poslednje dve godine beže od vanrednih pokrajinskih izbora i od gubitka svih benefita koje vlast u režiji DS nosi. Oni beže od odgovornosti i suda javnosti i građana Srbije", rekao je Babić.

On je dodao da je SNS uvek poštovala volju građana Srbije i da nikada ne beži od suda javnosti.

"Po mom ličnom mišljenju, zašto da se ne vidi šta građani Srbije misle o reformskoj politici koju Vučić, Vlada Srbije i SNS vode, a šta misle o svim ovim kriminalnim aferama Razvojne banke Vojvodine, Fonda za kapitalna ulaganja i ostalim dokazanim aferama DS i Bojana Pajtića?", zaključio je Babić.

Stefanović: Videćemo šta je najbolje za Srbiju

Potpredsednik SNS Nebojša Stefanović izjavio je da je sednica Glavnog odbora stranke zakazana u cilju pripreme skupštine partije, ali ne isključuje mogućnost da se razgovara i o eventualnom raspisivanju vanrednih parlamentarnim izborima.

On je, u izjavi Tanjugu, rekao da još ne zna da li će biti razgovora o eventualnim vanrednim parlamentarnim izborima, ali da će svakako biti reči o lokalnim i pokrajinskim izborima, koji su bitni, jer se održavaju na čitavoj teritoriji Srbije.

Stefanović je istakao da će teme biti svakako rezultati ostvareni u prethodnom periodu, šta je SNS uradio za građane Srbije i koji su planovi za budućnost.

"Razgovaraćemo o tome šta Srbija mora da uradi do 2020. godine, zbog bržeg napretka ka EU, ali i zbog podizanja boljeg standarda građana naše zemlje", kazao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, bolji zivot građana, važne ekonomske reforme su ono što očekuje na sednici GO, dodajući da će biti reči i o pripremama skupštne stranke zakazane za februar.

Na pitanje o stavu u vezi raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora Stefanović je ukazao da je njegov stav poznat, pošto ga je iznosio kada se, pre par meseci, debatovalo na ovu temu.

"Nakon toga je doneta odluka da se ne ide na vanredne parlamentarne izbore i posle toga je bilo besmisleno da svakih mesec dana pokrećem istu temu i da stalno pričamo o istom, kada smo o tome doneli neki sud. Kada se ta odluka bude promenila ili promenile okolnosti, pa bude moguće da se promeni takva odluka, onda ćemo razgovarati o izborima", naglasio je Stefanović.

On je odbio da precizira svoj stav, rekavši da ne želi da iznosi lične stavove, već da kao predstavnik SNS iznosi samo stranačke stavove, koji prevdiđaju opredeljivanje na osnovu onog sto je potrebno i najbolje za Srbiju.

Upitan zašto je baš sada zakazana sednica GO, Stefanović je ukazao da se održavaju redovne sednice GO, te da ima mnogo tema o kojima treba raspravljati unutar stranke, posebno pripremama skupštine partije, koje je najviše stranačko telo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: