Šabac: Pacijent nožem ubio medicinsku sestru

U Domu zdravlja u Šapcu jedan pacijent ubio je nožem medicinsku sestru (55), rečeno je agenciji Beta u toj ustanovi.

Izvor: Beta

Utorak, 12.01.2016.

11:28

Default images
freeimages.com

Prema navodima zdravstvenih radnika, sestri je presečena karotida, pa je iskrvarila, pre nego što je prebačena u Urgentni centar.

Napad se dogodio u Četvrtoj zdravstvenoj ambulanti, koja je u sistemu Doma zdravlja.

Napadač je uhvaćen, a policijski uviđaj je u toku. Policija se još nije oglasila.

Član gradskog veća Šapca zadužen za zdravstvo Branko Vujković rekao je agenciji Beta da je ovo još jedan od slučajeva koji se dešavaju jer zdravstveni radnici nemaju status službenog lica.

"Ovo je pokazatelj da treba da se zapitamo čemu sva radna tela, hajka na zdravstvene radnike zbog korupcije, a nismo rešili krucijalnu stvar. Država mora da nađe način da zaštiti zdravstvene radnike dok obavljaju svoj posao umesto da stvara razne komisije", rekao je Vujković.

Predsednica sindikata medicinskih sestara Radica Ilić istakla je za B92 da napadi na medicinske sestre više nisu pojava, nego praksa i pravilo.

Osuda ubistva, do kraja nedelje komisija

Predstavnici Ministarstva zdravlja i Lekarske komore Srbije osudili su napad u kome je ubijena medicinska sestra u Šapcu, a najavljeno je da će do kraja nedelje biti formirana komisija koja će raditi na svim slučajevima napada.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić najavio je da će do kraja nedelje biti formirana komisija koja će raditi na svim slučajevima prijave napada na zdravstvene radnike, kako na lekare, tako i na medicinske sestre.

''Očekujemo da predložena imena te buduće komisije, odnosno, radne grupe budu poznata do kraja nedelje'', rekao je Vekić novinarima.

Kako je objasnio, to radno telo će analizirati sve prijavljene slučajeve, ali i ukazao da ono neće moći da preduzme nikakve bitne korake bez adekvatne saradnje sa MUP-om i Tužilaštvom.

Direktorka Lekarske komore Srbije Vesna Jovanović rekla je da je ta komora zabeležila 11 napada na medicinske radnike prošle godine.

Ona smatra da se mora uvesti novo delo, koje postoji u drugim zakonodavstvima zemalja u regionu, a koje će glasiti - napad na zdravstvenog radnika u vršenju zdravstvene delatnosti.

Jovanovićeva je istakla da zdravstveni radnici u Srbiji, srećom, najčešće budu lakše povređeni u tim napadima, odnosno, da su uglavnom izloženi vređanjima i lakšim povredama.

''Bilo bi dobro da dođe do toga da se unutar tužilaštva napadi na zdravstvene radnike tretiraju drugačije i da se uvek gone po službenoj dužnosti'', rekla je Jovanovićeva.

Lončar: Odmah pokrećemo inicijativu za izmenu zakona

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar osudio je ubistvo medicinske sestre u Domu zdravlja u Šapcu, najavljujući da će odmah biti pokrenuta inicijativa za izmenu zakona po kome bi svaki napad na medicinskog radnika u okviru zdravstvene ustanove bio tretiran kao jedno od najtežih krivičnih dela.

''Više nema šta da se čeka. Odmah pokrećemo inicijativu za izmenu zakona da se svaki napad na medicinskog radnika u okviru zdravstvene ustanove tretira kao jedno od najtežih krivičnih dela i da se za takve napadače predvide najstrože kazne'', rekao je Lončar, koji je danas obišao Dom zdravlja u Šapcu.

Kako je navedeno u saopštenju, ministar je najoštrije osudio današnji incident koji se dogodio kada je pacijent nožem napao medicinsku sestru na radnom mestu i naneo joj smrtonosne povrede, rekavši da zdravstvene ustanove moraju da budu oaze mira, mesta gde se građanima pruža pomoć i spasavaju životi, a ne mesta gde deca ostaju bez roditelja samo zato što rade svoj posao.

Lončar je podsetio da je nedavno dobio podršku svih sindikata u zdravstvu, kao i ostalih zdravstvenih institucija, ali i zaštitnika građana Saše Jankovića i poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića, da se medicinski radnici dodatno zaštite na svojim radnim mestima, a da posle incidenta u Šapcu to mora odmah da se sprovede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: