Rusija odbacuje optužbe da bombarduje civile

Rusija odbacuje optužbe sirijske opozicije da bombarduje civile i da je u vazdušnim napadima njene avijacije na severu Sirije pogođena škola i stradalo 12 dece.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.01.2016.

23:02

Default images
Foto: Thinkstock

"Rusija ne izvodi operacije protiv civila", izjavila je portparol ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova za AFP.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je ranije danas da je u ruskom napadu u pokrajini Alepo poginulo najmanje 12 dece i troje odraslih, među kojima jedan nastavnik.

Ta nevladina organizacija, sa sedištem u Londonu, navodi da je u tom napadu na grad Indžara ranjeno najmanje 20 osoba, sve deca i nastavnici.

Pored toga, koordinator sirijske opozicije Rijad Hidžab danas je u Parizu optužio Moskvu da je odgovorna za pogibiju dece u pokrajini Alepo, dodajući da takve akcije znače da opozicija ne može da pregovara sa sirijskom vladom.

"Mi želimo da pregovaramo, ali za to su potrebni uslovi. Ne možemo da pregovaramo sa režimom kada strane snage bombarduju sirijski narod", rekao je Hidžab posle sastanka sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom.

Prema njegovim rečima, ruske vazdušne snage su izvele "masakr" u gradu Indžara u severnoj sirijskoj pokrajini Alepo, kada su pogođene tri škole i tom prilikom, k ako on tvrdi, 35 dece poginulo.

Oland je rekao da za sirijskog predsednika Bašara el Asada nema budućnosti i pozvao da se obezbedi humanitarna pomoć za gradove pod opsadom.

Hidžab, koji boravi u poseti Francuskoj dve nedelje pre početka mirovnih pregovora o Siriji, ragovarao je i sa šefom francuske diplomatije Loranom Fabijusom.

Oni su zatražili od Sirije i Rusije da prekinu sa vojnim akcijama protiv civila i posebno da doprinesu okončanju patnji opkoljenog sirijskog grada Madaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: