"SAD naoružavaju Hrvatsku da bi uticale na Srbiju"

Isporukom balističkih projektila M270 Hrvatskoj SAD žele da izvrše pritisak na Srbiju da se odluči za pristupanje širim evroatlantskim integracijama.

Izvor: B92

Petak, 08.01.2016.

23:05

Default images
foto: Beta/AP

Takođe, time se želi i odustajanje Srbije od politike neutralnosti, ocenjuje Marko Ćustić, glavni i odgovorni urednik hrvatskog vojnog magazina “Difender".

“To je jedini razlog zašto će Hrvatska dobiti balističke rakete M270 od SAD", istakao je Ćustić u izjavi Tanjugu.

On je rekao da ima razumevanje za reakcije iz Srbije, koje su bile veoma negativne.

“Ne verujem da je to raketa koju bi Hrvatska upotrebila protiv Srbije. Ovaj sistem, međutim, stvara neravnotežu snaga", objasnio je on.

Stoga su, po njegovim rečima, reakcije iz Srbije razumljive, ali i isprovocirane, jer je jasno da su SAD odlučile prisiliti srpske vlasti da se odluče za pristupanje širim evroatlanstkim integracijama i prestanak politike neutralnosti.

Ćustićev magazin je objavio takođe da Hrvatska pregovora sa Norveškom o nabavci raketnog sistema NASAMS za potrebe svojih oružanih snaga.

List navodi da su zvaničnici Oružanih snaga Hrvatske tokom nedavne posete Norveškoj prikupili informacije o sistemu NASAMS srednjeg dometa koji je proglašen viškom u toj zemlji.

Kad je reč o američkim raketama, glavni i odgovorni urednik hrvatskog magazina ukazuje da postoji mogućnost da SAD ne isporuče ove rakete Hrvatskoj ako Srbija napravi ustupke.

Ćustić je naveo da je domet M270 oko 300 klometara, ali da ne smatra da te rakete predstavljaju pretnju po region.

Istovremeno je ukazao da je nabavka raketnog sistema deo odbrane NATO i da u tome Hrvatska kao članica mora učestvovati.

Ćustić je uveren da je naoružavanje i modernizacija Oružanih snaga Hrvatske američkom opremom dobro isplanirana američka akcija, sa ciljem da se "pritisne" Srbija da ubrza donošenje odluke o političkoj budućnosti.

On je podsetio da je srpski premijer Aleksandar Vučić prilikom posete Rusiji dogovorio vojno-tehničku saradnju i veruje da će se uskoro videti šta je od toga ostvarljivo, pošto u Srbiju u januaru, prema njegovim rečima, dolazi Dmitri Rogozin, zamenik ruskog premijera zadužen za odbrambenu politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: