"UN neće razmatrati kandidaturu Vesne Pusić"

Ujedinjene nacije neće razmatrati kandidaturu bivše ministarke spoljnih poslova Hrvatske Vesne Pusić za generalnog sekretara te organizacije.

Izvor: Tanjug

Petak, 08.01.2016.

19:02

Default images
foto: Beta/AP

To je objavio Večernji list pozivajući se na krugove iz Njujorka.

Kako navodi list, hrvatska diplomatija je već dobila pravno tumačenje iz Kancelarije predsednika Generalne skupštine UN i Sekretarijata UN da će se zvaničnim kandidaturama smatrati samo one koje su poslate posle 15. decembra kada je poslat zvanični poziv zemljama članicama, dok se nezvanično saznaje da je Hrvatskoj sugerisano da pošalje ovu kandidaturu.

Inače, tadašnji premijer Zoran Milanović poslao je kandidaturu Pusić 2. novembra.

Strani mediji, sa druge strane "kandiduju" hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

Prva žena predsednica u istoriji Litvanije Dalija Gribauskajte je najavila da odustaje od kandidature za generalnog sekretara UN, pa je italijanski list "Korijere dela sera" među kandidatkinjama spomenuo i hrvatsku predsednicu.

Hrvatska predsednica se još prošle godine našla na spisku 30 svetskih politicarki za koje počinje lobiranje, a listu je objavila logistička grupa womansg.org.

Hrvatskoj predsednici prija saznanje da je pominju u tom kontekstu i smatra da je to potvrda da je njen rad na međunarodnoj sceni bio zapažen, ali kaže da ne razmišlja o mogućoj kandidaturu za drugu funkciju, jer joj je prioritet rad za dobrobit Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: