Novi poziv ID: Ubijajte u BiH i Srbiji, za kalifat

Islamska država je objavila propagandni video u kome borci sa teritorije bivše Jugoslavije i zemalja regiona kažu da Balkan treba da bude "štit protiv krstaša".

Izvor: B92

Četvrtak, 07.01.2016.

15:46

Novi poziv ID: Ubijajte u BiH i Srbiji, za kalifat
Foto: YouTube/Screenshot

Video pod nazivom "Čast je u džihadu" objavljen je preko medijskog centra ID Al Hajata, a osvanuo je i na bosanskom ekstremističkom sajtu Vijesti ummeta.

U snimku "O braći sa Balkana" se uz animaciju i naraciju na engleskom Balkan označava kao mesto moćnih planina i velikih bitaka, koje treba da bude novi front i štit od hrišćanske Evrope.

U snimku se pojavljuje više boraca iz BiH, Makedonije, sa Kosova i iz Albanije, koji pozivaju na džihad i rušenje vlasti u BiH, kako bi se uspostavio kalifat na Balkanu i "pokorila hrišćanska Evropa".

Pripadnik ID potpisan kao Abu Džihad al-Bosni kaže da mu je čast što se borci predstavljaju kao "Alahovi robovi sa balkanskog područja" i da će oni svoj narod vratiti na Alahov put.

"Mi ćemo svoj narod ili milom, ili silom izvući iz tame na svetlo", rekao je on.

Jedan od boraca kaže da svi koji ne mogu u islamske zemlje treba da se bore tamo gde jesu.

"Ovaj ajet je dovoljan da se iselite u zemlju islama. Vas koji ne možete, koji imate opravdan razlog, pozivam da se borite tamo. Postavljajte im eksploziv ispod auta, kuća. Svima njima. Ako možete, uzmite otrov neki, stavite im u piće, jelo..., neka crknu od muke, neka crknu od otrova. Ubijajte ih na svakom mestu, gde stignete u Bosni, po Srbiji, po Sandžaku... Vi to možete, Alah će vam pomoći", kaže Abu Džihad.

Takođe, u filmu se kritikuje Alija Izetbegović i "izdajnička bošnjačka vlast", koja se nije vratila džihadu posle raspada Jugoslavije i uspostavila šerijat.

Kako ističu mediji u BiH, za razliku od propagandnih filmova namenjenih zapadnim državama, gde su pripadnici ID po pravilu maskirani, ovde se to radi potpuno otvoreno, bez skrivanja, "očigledno u želji da se nikada više ne vrate u svoje matične domovine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: