HR: Finansijska pismenost od prvog osnovne

Hrvatska će decu podučavati finansijskoj pismenosti od prvog razreda osnovne škole, koja će nakon sprovedenih reformi trajati devet godina.

Izvor: Jutarnji list

Sreda, 06.01.2016.

10:48

Default images
Foto: Thinkstock

Takođe, "domaćinstvo" će biti vraćeno u učionice, ali ne kao zaseban predmet nego kao modul, počev od sedmog razreda osnovne škole.

Kako je najavljeno, u hrvatskim školama se "više neće učiti za kviz, već za život", a na kritike da se smanjenjem gradiva smanjuje ozbiljnost škole, tim stručnjaka odgovara da ozbiljnost pokazuje "smislenim obrazovnim procesom".

Na planu reforme obrazovnog sistema je tokom rada vlade Zorana Milanovića radilo više od 500 stručnjaka, a recenziju dokumenata će raditi 220 novih stručnjaka. Prema planu, novi kurikulumi će biti primenjeni u određenim razredima osnovnih i srednjih škola već ove jeseni.

"Cilj reforme školstva su smanjenje pritiska na usvajanje činjenica i uvođenje prakse rešavanja problema i donošenja odluka. Učenje zasnovano na usvajanju činjenica bilo bi zamenjeno učenjem kroz kritično razmišljanje, ali i jačanje uloge stručne prakse, odnosno učenja kroz rad", prenosi Jutarnji.

Finansijska pismenost će se učiti kroz međupredmetni sadržaj "preduzetništvo", a deca će od prvog razreda učiti o novcu, ulaganju, štedni i odgovornom raspolaganju novcem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: