Hakeri ukrali i objavili mejlove češkog premijera

Češki premijer Bohuslav Sobotka ponovo je bio meta napada hakera koji su ovog puta upali u njegovu elektronsku poštu i objavili neke privatne i državne mejlove.

Izvor: B92

Utorak, 05.01.2016.

15:18

Hakeri ukrali i objavili mejlove češkog premijera
Foto: GettyImages

"Ne mogu za sada da potvrdim da su mejlovi autentični. Stvar proveravamo i rešavamo je sa policijom", rekao je portparol češke vlade Martin Ajrer.

Na ekstremističkom sajtu hakeri su objavili oko 80 mejlova i one koje je pisao premijer Sobotka i one koje su pisali njemu, privatno ali i službeno i razni češki zvaničnici između ostalog o izbegličkoj krizi, lokalnim stranačkim temama, sastavljanju koalicione vlade 2013. godine a takođe i privatnu prepisku Sobotke sa bankom oko kredita za stan.

Prepisku su hakeri ukrali sa privatne adrese češkog premijera a njegov portparol potvrdio je da je Sobotka kao i dok nije bio premijer ostavio privatnu elektronsku poštu bez posebnog obezbeđenja na popularnom češkom pretraživaču Seznam.cz.

"Odbijam da je neko probio naše obezbeđenje. To bismo znali. Verovatno je neko otkrio šifru, možda je bila suviše jednostavna a možda su hakeri upotrebili virus", rekla je za dnevnik Lidove novini portparol češkog pretraživača Seznam.cz Tereza Zatloukalova.

Pre 14 dana hakeri su upali na premijerov nalog na Tviteru i sedam sati neometano pod njegovim imenom tvitovali poruke mržnje protiv izbeglica i delili ekstremističke tekstove sa neonacističkih portala.

"Izbeglice su armija u invaziji. Ono par žena među njima to su majke budućih terorista. Svakoga ko im pomaže na giljotinu", poručili su pred božićne praznike hakeri pretvarajući se da je to tvit premijera Sobotke, inače poznatog po tome što pokušava da smiri populističke strasti i govor mržnje prema izbeglicama i muslimanima drugih čeških zvaničnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: