Nekontrolisana seča badnjaka uništava šume

"Vojvodinašume" apeluju da se sačuva šumski fond, jer se svake godine u ovo vreme nekontrolisano seku mlada stabla hrasta lužnjaka, poznatog i kao Badnje drvo.

Izvor: Beta

Utorak, 05.01.2016.

10:15

Nekontrolisana seča badnjaka uništava šume
Foto: Thinkstock

"Hrast lužnjak može živeti od 500 do 1000 godina. Onda se može zamisliti šteta koju svaka individualna seča može prouzrokovati u vreme praznika, kada se uvek seku mlada stabla", navodi se u saopštenju.

Da bi se proizvelo najkvalitetnije tehničko drvo potrebno je 120 do 160 godina, navode Vojvodinašume, a za hrast lužnjak najkritičnije su prve tri godine.

"Važno da shvatimo da sečom šuma narušavamo prirodnu ravnotežu što uvek ima negativne posledice na ceo obitavajući šumski fond i život zaštićenih vrsta", piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: