Za predugo suđenje – do 3.000 evra nadoknade

Od prvog januara građani Srbije kojima je povređeno pravo na suđenje u razumnom roku dobijaće odšete od 300 do 3.000 evra.

Izvor: B92

Nedelja, 03.01.2016.

18:05

Default images

Dok se Visokom savetu sudstva nadaju da će ovo učiniti prevosuđe efikasnijim , u nevladinim organizacijama strahuju da će ovako najopterećeiji sudovi postati još opterećeiji.

Dugo trajanje suđenja je stara boljka srpskog pravosuđa, za koju do sada nije bilo leka. Sada će garađanin moći da se žali predsedniku suda koji će svoju odlukui doneti u roku od dva meseca i naložiti sudiji šta mora da uradi.

U Višem sudu u Beogradu postoji postupak koji traje od 1983. godine. Nekoliko poznatih predmeta starije je od pet pa čak i deset godina.

Na početku je recimo ponovo suđenje Mladićevim jatacima, a nije okončana ni afera pauk iz 1999. Godine.

Hoćemo li i u tim slučajevima plaćati nakande i hoće li odgovarati sudije za dugo trajanje postupaka i nanošenje štete budžetu.

Opširnije o tome u videoprilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: