Gašić će biti smenjen sa funkcije

Ministar odbrane Bratislav Gašić ne može da ostane na funkciji zbog izjave da "voli novinarke koje lako kleknu", rekao je premijer Aleksandar Vučić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.12.2015.

13:14

Default images
Foto: Beta

Premijer je rekao da je "uvek bio protiv hajki i harangi", naveo je i da je Gašić jedan od njegovih najodanijih prijatelja, ali da negde mora da se podvuče crta.

"Izvinjenje nije dovoljno. Moramo da zaštitimo sve žene u Srbiji, to je bila loša poruka za sve žene. Kada sam postao premijer, rekao sam da će Srbija biti moderna, pristojna i normalna zemlja", rekao je.

Vučić je rekao da je bio iznenađen i šokiran kada je čuo šta se dogodilo i da to "ne može i ne sme nikome da se dogodi", izvinivši se novinarki B92 i svim ženama u ime Vlade Srbije.

Premijer je rekao da će se u narednim danima videti kako će smena biti tehnički izvedena i naveo da ta izjava jedini razlog za smenu Gašića, ali da je to "krupna stvar".

"Bata Gašić je moj prijatelj, na kraju i čovek koji vodi računa o mom životu. Radio je svoj posao bolje nego ja kada sam ja bio ministar odbrane, a deset puta bolje od onih koji ga danas kritikuju. Razgovarao sam više puta sa njim. Mogli smo da se igramo da on podnosi ostavku, ali nismo. Mislim da će Bata ovo da razume", rekao je Vučić i dodao da ne zna ko će doći na mesto ministra odbrane. Premijer je rekao da, ma koliko želeo da može da nađe za opravdanje, za ovako nešto to nije moguće.

"Uvek sam bio protiv hajki i harangi i postavljao leđa za sve ministre. Postavljao sam sebe kao štit, i uvek sam dobro uradio, štitio sam ih od lažnih napada i optužbi. Time sam štitio Srbiju i državu, ali oko ovoga ne mogu da pronađem ni izvinjenje, ni opravdanje", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je dobro što se Gašić izvinio, i da je to novost u našem političkom životu.

"Ali izvinjenje nije dovoljno. Moramo da zaštitimo sve žene u Srbiji, to je bila loša poruka za sve žene i kada sam postao premijer, rekao sam da će biti moderna, pristojna zemlja. To je zemlja u kojoj se ne verđaju žene, u kojima nema mačizma i seksističkih uvreda", rekao je Vučić.

Predsednik Vlade je rekao da se zalaže za ravnopravnost i da Gašić ničim nije bio isprovociran, a istakao je i da sam ima ćerku i da ga je potreslo i to što je zamislio kako bi se osećao da njoj neko nešto tako kaže.

Govoreći o slučaju ministra Gašića, Vučić je rekao i da: "Niko nije postavljao pitanja, niti je upućivao izvinjenja kada su krali novac od hendikepirane dece". Takođe je istakao i da su o poslanici Pokreta socijalista ovih dana izricane "najgnusnije uvrede, mnogo gore od onoga što je rekao Gašić".

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je da: "Voli novinarke koje lako kleknu" dok je davao izjavu u Trsteniku nakon posete "Prvoj petoletki namenskoj".

Gašić je primitivnu izjavu dao nakon posete "Prvoj petoletki namenskoj" u Trsteniku, kada je video kako dopisnica B92 čuči da ne bi bila snimljena u kadru dok ministar govori.

Nakon što je u medijima objavljena njegova izjava, ministar je uputio pisanu izjavu nešto pre 23 časa, u kojoj navodi da nema opravdanja za svoju izjavu i "sramno i skandalozno ponašanje".

Ubrzo je reagovao i premijer Aleksandar Vučić, koji je naveo da je u pitanju sramno ponašanje bez opravdanja.

Novinarska udruženja su zatražila njegovu smenu i podržala najavljeni protest ispred zgrade Vlade Srbije.

B92 je osudio Gašićevu izjavu i naveo da će konsekvence koje ministar bude pretrpeo zbog svog političkog stava dati odgovor na pitanje o prirodi vlasti ove Vlade i dati odgovor na pitanje da li je stav ministra Gašića politička pozicija Vlade čiji je član.

Gašićevu izjavu su kritikovali i predstavnici opozicije, civilnog društva, poverenik Rodoljub Šabić i poverenica Brankica Janković, ali i njegova koleginica iz Vlade Zorana Mihajlović.

Ministar rada Aleksandar Vulin je rekao da je Gašićev komentar neprimeren, ali da je Gašić "dobar čovek i da je njemu sada najteže".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

303 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: