Fidel: Rusija i Kina bolje znaju probleme od SAD

Rusija i Kina su zemlje koje će očuvati svetski mir i stabilnost jer da su iskusile svu muku rata protiv fašizma, napisao je bivši kubanski lider Fidel Kastro.

Izvor: B92

Subota, 12.12.2015.

11:03

Default images
foto: Beta/AP

On se tim rečima obratio u pismu venecuelanskom predsedniku Nikolasu Maduru.

"I Rusija i Kina poznaju svetske probleme mnogo bolje od Sjedinjenih Američkih Država, a razlog je to što su te zemlje morale da prođu kroz strašne ratove koje im je nametnuo slepi egoizam fašizma", istakao je Kastro, objavio je kubanski list "Granma".

Zato je na Rusiji i Kini, imajući u vidu njihovu tradiciju i revolucionarno iskustvo, da preduzmu najveći napor da se izbegne rat i doprinese mirnodopskom razvoju Venecuele, Latinske Amerike, Azije i Afrike", istakao je vođa kubanske revolucije.

Kastro je upozorio da niko danas više nije bezbedan i objasio da je to zato što devet zemalja poseduje nuklearno oružje, a samo jedna od njih - SAD - ih zaista i koristi, "kao kad je bacila dve atomske bombe na Japan 1945. godine, koje su ubile stotine hiljada ljudi u samo tri dana".

U pismu Fidel Kastro takođe hvali predsednika Madura, koji je priznao rezultate parlamentarnih izbora održanih u Venecueli prošle nedelje, prema kojima je opozicija osvojila dvotrećinsku većinu, preneo je sajt RT.

Odnosi između Kube i Venecuele su poslednjih godina sve bolji, pa Karakas prodaje Havani naftu po povoljnoj ceni i ulaže u kubansku naftnu industriju, dok Kuba zauzvrat pomaže venecuelanskom zdravstvu slanjem svojih lekara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: