FBI: ID može da proizvede originalne pasoše Sirije

Islamska država poseduje najmanje jednu mašinu za štampanje originalnih sirijskih pasoša i veliku količinu dokumenata bez ličnih podataka.

Izvor: B92

Petak, 11.12.2015.

10:06

Default images
Thinkstock

To je objavio direktor FBI Džejms Komi, koji je naveo da takvim putnim ispravama teroristi mogu da se infiltriraju među izbeglice.

“Obaveštajne službe su veoma zabrinute posle saznanja da Islamska država ima mogućnost da proizvede pasoše koji su identični originalnim. To je veliki problem“, naveo je Komi.

Ovakve informacije su se pojavile prošle nedelje, kada se u jednom bezbednosnom dokumentu pojavilo saznanje da je Islamska država zaplenila jednu mašinu za štampanje pasoša u gradu Deir ez Zur, na istoku Sirije prošlog leta.

“Kako je prošlo 17 meseci od pada Rake i Deir ez Zura u ruke Islamske države, postoji velika verovatnoća da su pojedinci iz Sirije sa pasošima koji su izdati u gradovima pod kontrolom džihadista otputovali u SAD“, navedeno je u tom dokumentu.

Ipak, direktor FBI navodi da ne postoje razlozi za verovanje da su džihadisti već na teritoriji SAD, uz napomenu da obaveštajne službe konstatno rade na traganju za sumnjivim osobama.

Problem oko sirijskih pasoša došao je u centar pažnje pošto su dvojica učesnika terorističkih napada u Parizu posedovala putne isprave sa pečatom Damaska.

Prethodno je holandski novinar Harald Dornbos rekao da je u septembru kupio sirijski pasoš, u koji je stavio sliku premijera Marka Rutena za 825 dolara, a za izradu putne isprave bilo je potrebno 40 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: