Koliku ćemo pretplatu plaćati?

Zna se da će iz budžeta u narednoj godini četiri milijarde dinara biti izdvojeno za RTS i RTV, ali još nije poznato koliku će pretplatu plaćati građani.

Izvor: B92

Sreda, 09.12.2015.

20:22

Default images

Iz Javnog servisa poručuju da im je pretplata neophodna i optužuju Ministarstvo kulture za nerazumevanje.

Koliko je Javnom servisu potrebno za funkcionisanje? To ne znaju ni u samom RTS-u. Kažu, zavisi od toga šta očekujete

"RTV i RTS su doneli odluku da taksa iznosi 500 dinara i MMF je imao primedbu na visinu takse, zato je premijer otišao na cifru od 150 dinara", kaže direktor RTS-a Dragan Bujošević.

I baš je premijer, podseća Bujošević, obećao dva izvora finansiranja - taksu odnosno pretplatu i novac iz budžeta.

Upravo će iz državne kase u 2016. javni servisi dobiti oko 33 miliona evra. Istovremeno se postavlja pitanje kako će RTS rešiti problem viška zaposlenih

"RTS ima oko 3.300 zaposlenih, HRT oko 3000. HRT je imao prihod od 217 miliona evra, a RTS 56 miliona", kaže Bujošević.

Istovremeno, u Hrvatskoj pretplata iznosi 11 evra mesečno. Plaća je preko 90 odsto građana.

"Prosečan građanin veruje HRT-u kao mediju, što mu daje osećaj da mu se taj novac vraća kao obilje dobrog sadržaja, koji ga podstiče na društvenu aktivnost", kaže direktor HRT-a Goran Radman.

Ukoliko se od građana očekuje da plaćaju javni servis direktno iz džepa ili iz budžeta, ili na oba načina, onda je važno da znaju i kako se on troši, objašnjava ekonomista Aleksandar Stevanović.

"Šta će se proizvoditi, po kojim cenama, koliko zaposlenih, kako planiraju da smanjuju troškove, oni samo kažu - treba nam toliko i ako ne dobiju nema ništa od rada", kaže Stevanović.

Koliko će iznositi taksa za RTS trebalo bi da odluči Ministarstvo kulture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: