Danas Međunarodni dan borbe protiv korupcije

Međunarodni dan borbe protiv korupcije biće obeležen konferencijom sa ciljem isticanja značaja profesionalnih i etičkih standarda među medijskim radnicima.

Izvor: Tanjug

Sreda, 09.12.2015.

10:19

Default images
Foto: Thinkstock

Fokus skupa "Novinari kao partneri u borbi protiv korupcije" je na ličnom integritetu i ličnoj odgovornosti novinara koji posvećeno doprinose borbi protiv korupcije.

U okviru Konferencije Savet za borbu protiv korupcije dodeliće nagradu "Verica Barać", a Agencija za borbu protiv korupcije zahvalnice novinarima.

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je od početka godine 480 postupaka protiv funkcionera na svim nivoima vlasti kada je reč o kontroli imovine i prihoda, a vodi i ukupno 593 postupka zbog sukoba interesa.

Ove godine podneto je i 11 krivičnih prijava protiv funkcionera zbog neprijavljivanja imovine ili davanja lažnih podataka o imovini.

Zbog različitih povreda odredaba Zakona o finansiranju političkih aktivnosti Agencija je do sada, u ovoj i prethodnim godinama, podnela oko 600 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, a prekršajni sudovi su doneli više od 130 presuda.

Agencija je donela više od 50 rešenja o gubitku prava na dobijanje budžetskih sredstava za finansiranje redovnog rada tih političkih subjekata.

Prema nedavnom izveštaju Evropske komisije o napretku za 2015. Srbija je ostvarila izvestan napredak u sprečavanju i borbi protiv korupcije, ali je korupcija i dalje široko rasprostranjena u mnogim oblastima.

U izveštaju se ipak konstatuje da Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije nije dala očekivane rezultate i posebno ističe potreba hitnog donošenja novog zakona koji Agenciji treba da omogući da ojača svoju ulogu ključne institucije, neophodnost izmena Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, kao i da se Agenciji obezbede finansijska sredstva da bi mogla da sprovodi svoj mandat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: