Pretnje novinarki B92, kruševački SNS je optužuje

Tri dana od kada je ministar Bratislav Gašić uvredio novinarku B92 Zlatiju Labović ona svakodnevno dobija pretnje putem društvenih mreža.

Izvor: B92

Sreda, 09.12.2015.

14:47

Default images
Foto: Screenshot

Zbog toga je B92 o svemu obavestio policiju.

U međuvremenu, Ivan Manojlović iz odbora Srpske napredne stranke iz Kruševca optužio je novinarku B92 da je "instruisana da isporovocira ministra".

Preko društvenih mreža Fejsbuk i Tviter novinarki B92 upućuju se uvrede i govor mržnje. I zbog toga naša kuća smatra da nam je obaveza, ali i obaveza stručne javnosti, da reaguju u situaciji u kojoj se naša koleginica novinarka dva puta nalazi u ulozi žrtve.

"Prvo žrtva seksističkog komentara ministra odbrane Bratislava Gašića, a potom žrtva uznemiravanja onih koji se ne slažu sa kaznom koju je Bratislav Gašić, zbog onoga što je uradio, morao da podnese. Bivanje drugi put žrtvom jeste stanje u kojem je novinarka još uvek. Komentari koje trpi mogli bi se izliti iz virtuelnog prostora društvenih mreža i iz tog razloga reakcija kojom se nedvosmisleno osuđuje ovakvo postupanje je neophodna da ne bi postala žrtva i treći put. Smatramo da se u ovoj, ali i u drugim sličnim situacijama pritisaka na novinare, ne sme zaboraviti kontekst", saopštava B92.

Za to vreme način kako će Gašić napustiti mesto ministra odbrane i dalje je enigma.

"Nisam se bavio tehnikom, najbliži sam razrešenju", rekao je predsednik vlade i dodao da bi, ako Skupština Srbije ne podrži njegov predlog, to značilo da više nema podršku parlamenta i da ne može da bude premijer.

"Ili će prihvatiti predlog, ili ja neću biti premijer", rekao je Vučić.

U isto vreme dok je premijer u Beogradu govorio o smeni ministra odbrane, u Kruševcu, gradu u kome je nekada Gašić bio gradonačelnik, iz SNS optužuju novinarku da je ona za sve kriva.

"Pogledajte na snimku koliko je slobodnog prostora imala. Ona nije direktno isprvocirala ministra, ali bi voleli da znamo kako se naziva takav stav u žurnalistici. Kako bi se vi osećali da neko bude u tom položaju dok gledate pravo u kamere...", rečeno je na konferenciji za novinare Ivana Manojlovića, člana saveta za informisanje SNS u Kruševcu, što je objavljeno i na sajtu kruševačkih naprednjaka.

Naprednjaci tvrde da ovako "fabrikovane laži" imaju za cilj destabilizaciju države, a da iza svega stoji tajkunsko-mafijaški lobi koji je platio, kako tvrde, nekoliko miliona evra da se Gašić skloni sa mesta ministra odbrane .

"Gašić nije upotrebio ni pogrdne reči, ni psovku. Nije čak upotrebio ni reč 'mrzim' već 'volim'. I on je čovek od krvi i mesa. Izvinio joj se kao da je u najmanju ruku on rekao novinarki da klekne. Kao da ona svojim položajem nije sama ponizila profesiju", navodi kruševačk naprednjak i dodaje da je isto tako "mogla i da ministru okrene leđa".

Televizija B92 zasad nije mogla da dođe do snimka ove konferencije i još čekamo taj materijal od lokalnih televizija.

Integralni tekst sa konferencije objavljen je na sajtu opštinskog odbora SNS-a Kruševac, ali je ubrzo ceo tekst uklonjen.

U njemu se, između ostalog, navodi i da Gašić često komunicira sa novinarima, pa da se tako "prirodno javlja veza, prijateljstvo ili jednostavno poznanstvo, koje daje za pravo da se u nezvaničnoj komunikaciji našalimo".

Kruševački SNS smatra i da je snimak na kome se vidi Gašićeva seksistička izjava "organizovano preplavio društvene mreže i određene medije" i da se na njemu vidi "nekoliko ogromnih nelogičnosti".

Takođe, dodaje se da ovaj napad "izvršiocima donosi određenu svotu novca", kao i da je jasan clij "destabilizacija države".

Inače, u arhivi sajta kruševačkog odbora SNS vidi se da je dosadašnja praksa bila da nakon svih redovnih konferencija za novinare na sajtu objave transkript, ali i video-snimak sa konferencije.

Snimka ove konferencije nema ni na zvaničnom Jutjub kanalu SNS iz Kruševca, ali zato na Fejsbuk stranici postoje fotografije u postu koji je datiran na današnji datum pod naslovom "Redovna konferencija za novinare".

Centrala Srpske napredne stranke se ogradila od Manojlovićevih izjava.

Redovna konferencija za novinare GO SNS Krusevac - 09.12.2015. godine

Posted by Srpska Napredna Stranka Krusevac on Wednesday, December 9, 2015

Tekst koji je bio objavljen na sajtu SNS:

Srpska napredna stranka nije iznenađena količinom napada i pritisaka koji su intenzivirani proteklih dana.

Pa, već mesecima traje hajka na istaknute funkcionere SNS tj. Premijera gosp. Aleksandra Vučića i Ministra odbrane gosp. Bratislava Gašića. Dovoljno je da u internet pretraživaču otkucate „vesti Kruševac“ i dobićete prvo ponuđene negativne članke o gosp. Bratislavu Gašiću sa jasnom naznakom „ PLAĆEN OGLAS“.

Plaćen već mesecima unazad!

Pa ko je platio? Vi? Ja? Obični građani?

Odavno nije tajna da je tajkunsko-mafijaški lobi platio nekoliko miliona evra da se skloni Bratislav Gašić i na to smo već ukazali na našim ranijim konferencijama.

Naravno da su neki očekivali da ćemo ćutati i da ćemo pokušati o ovome da ne govorimo, međutim to bi pokazalo da su oni koji su kreirali sve ovo postigli svoj cilj.

Normalno, i ovaj poziv vama novinarima pokazuje da smo spremni da o svemu razgovaramo pa i o stavovima u vezi nedavnog događaja koji se tiče potpredsednika SNS i ministra odbrane Bratislava Gašića.

Gospodina Bratislava Gašića svi dobro poznajete. O njemu i njegovim uspesima možemo da pričamo danima a njegovim delima Kruševljani će biti okruženi generacijama. Znate da je ministar odbrane neko koga novinari prate svakodnevno i koji se čak i više puta sastane sa istim predstavnicima medija u toku jednog dana.

Prirodno se javlja veza, možemo to nazvati prijateljstvom ili jednostavno poznanstvom koje nam daje za pravo da u nezvaničnoj komunikaciji se našalimo. Ali je to očigledno dalo i nekima za pravo da time istrguju. Svi vi koji ste videli snimak koji je organizovano preplavio društvene mreže i određene medije, okarakterisalo je nekoliko ogromnih nelogičnosti:

• Nije praksa da se sa snimanjem otpočne dok se svi ne pripreme. Pa taj neformalni period često i vi i ja koristimo uvek da malo oslobodimo atmosferu.

• Zašto niko ne kaže da je gđa. Labović tako zauzela stav da su se i neke njene kolege zapitale „ Šta ova ovo radi“ ? Pogledajte na snimku koliko je samo slobodnog prostora imala. Ona nije direktno isprovocirala ministra naravno ali voleli bi da znamo kako se naziva takav stav u žurnalistici? Kako bi ste se vi osećali da neko bude u tom položaju prema vama dok gledate pravo u kamere na otvorenom?

• Ne govori li da je to što je neko snimao neformalni deo konkretno pre početka davanja zvanične izjave planiran? Obratite i vizuelnu komunikaciju Gđe. Labović sa kamermanom iza nje a koji je govorio ništa drugo do „ Jesi li snimio“?

• Da li je duboko potrešena Gđa. Labović ta koja samo dva dana nakon događaja na svom fejs buk profilu ima sliku na kojoj pozira i to ni manje ni više nego na groblju i još nasmejana,sa stalkom za kameru na ramenima uz komentar „ Idem putem…. Važnija sam od ministra“ ?

Ovakve fabrikovane laži i podmetnute afere pojedinih medija imaju za cilj ništa drugo do destabilizaciju države i Srpska napredna stranka daje bezrezervnu podršku svom predsedniku stranke. Znamo da to nije lako kada vas stalno napadaju i stvaraju atmosferu linča, ali reforme koje smo obećali SNS će sprovesti. A da narod to podržava i ako je teško govori i rejting SNS.

To nije lako, ali ima mnogo onih kojima se njihovi interesi ne poklapaju sa interesima države i naroda. Političko-mafijaško-tajkunski pokušaji urušenja stabilnosti države neće poći za rukom agencijama koje pokušavaju time da ugroze faktor stabilnosti koji se ogleda u Aleksandru Vučiću.

U trenucima kada nam Srbe ubijaju na Kosovu i Metohiji. U trenucima kada nam na hiljade izbeglica ulazi svakoga dana u državu. U trenucima kada Srbija znatno popravlja materijalno stanje u pogledu naoružanja i postaje faktor stabilnosti na Balkanu….

U trenucima kada mediji bez ikakvog problema objave na naslovnoj strani premijera obeleženog metom, a za njegovu bezbednost brinu specijalne jedicine vojske Srbije … nije li čudno da baš tada se radi na deklasiranju i deplasiranju ministra odbrane, kako je sam premijer rekao „ Čoveka koji čuva njegov život“ ? Čoveka koji je za vojsku Srbije i zaposlene uradio više nego svi njegovi prethodnici u poslednjih 20 godina zajedno.

Srpska napredna stranka nudi samo jedan argument, a to je istina. Istinom smo došli na vlast, istinom smo povukli crtu između nas i njih, istinom će pobediti narod koji čini Srpsku naprednu stranku. Svi ste vi svesni da je ovo samo orkestriran napad koji izvršiocima donosi određenu svotu novca. Gosp. Bratislav Gašić nije upotrebio ni pogrdne reči. Ni psovku. Nije čak upotrebi ni reč „mrzim“ već „volim“ …..Videli ste da ministar Bratislav Gašić nije želeo da se više pravda. On je čovek od krvi i mesa. Izvinio se kao da je u najmanju ruku on rekao novinarki da klekne. Kao da ona svojim polažajem nije sama ponizila profesiju. Mogla je i da okrene leđa i verovatno ni tako ne bi isprovocirala ministra.

Ono što u celokupnoj ovoj priči najviše zgražava je to što su svi oni koji psuju i koriste pogrdne reči ispali kulturni i to poganog jezika jer su navukli neke svilene rukavice. Isti oni koji najviše kritikuju i zagovaraju navodno zaštitu žena pa isti ti upravo najviše omalovažavaju žene. Dame! Nema tog njihovog izdanja koje na pretposlednjim stranicama ne objavi neku sliku obnažene žene sa ponižavajućim komentarom. Ali to njima ne smeta. To je u redu? U redu je i to što ministra nazivaju prostačkim imenima ali ne smeta što su samo dan ranije glavni urednik Kurira Milan Lađević i bivša voditeljka B92 na najgori mogući način izvređali na Tviteru poslanicu Pokreta socijalista. Tako oni valjda štite žene. Ne dozvoljava mi kultura da vam prenesem šta su joj napisali. Pitam se samo jesu li sve osobe lepšeg pola zaslužile da ih poštujemo kao žene ili su tu priveligiju dobile samo one koje rade u interesu rušenja države?

Gašić nije od onih koji su do 2012. godine kupovali novinare i tako stvarali virtualno bolje sutra. On je tu fatamorganu razvejao, ali time je i njih ogolio. Sada se vidi da su čekali da zadaju ovakav udarac. Poslednji događaj je samo povod, uzrok je mnogo dublji i kompleksniji. Vojska je ponovo uzdanica naroda. Namenska industrija se revitalizuje. Jačaju međunarodna vojna saradnja sa Srbijom. Jača saradnja u vojnom segmentu i sa zapadom i sa istokom, naravno jača saradnja i sa Kinom i Rusijom. Kome to smeta, taj finansira ove napade.

Da se razumemo ti napadi jačaju ministra Gašića. Napadi jačaju jedinstvo Srpske napredne stranke, jačaju narod u odluci da ponovo stanu uz ljude koji su im uvek govorili istinu.

Stabilna država i interes svih građana je politika kojom se vodi Srpska napredna stranka pa će tako nastaviti da radi i u buduće i pored velikih pritisaka i napada. Jedinstveno članstvo, koje nema dilemu u pogledu ispravnosti ideja i delovanja u sprovođenju svih aktivnosti, neopphodno je za poboljšanje uslova života svih građana, a naročito što to stvara temelje za siguran i kvalitetan život generacija koje dolaze.

Srpska napredna stranka, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, nema i nikada neće imati toleranciju prema korupciji i kriminalu i očigledno je da to smeta kriminalnim grupama. Zamena teza je stari način spinovanja i ovo je još jedan u nizu pokušaja da se niskim udarcima krene u izbore. Zamena teza im je oproban recept kada su istupi članova Vlade u pitanju, kao i dvostruki aršin. U tim i takvim uslovima mi iz Srpske napredne stranke nećemo i ne možemo učestvovati, a da ne odgovorimo.

Odgovorićemo samo kako znamo.Redom, radom i disciplinom.

Na taj način pokazujemo da državu neće urušiti bilo koji strani centri moći koji sa svojim insajderima rade na štetu Srbije.

Vi ste barem svedoci kakav je odnos gosp. Gašića bio prema vama, i kao opozicionara i kao gradonačelnika i kakav je sada kao ministra. Gosp. Bratislav Gašić je među prvim stvarima koje je uradio nakon uređenja stranačih prostorija bilo da se novinarima obezbedi prostor gde će moći da se osveže pre konferencija i kako to dolikuje u domaćinskoj kući posluže. Gosp. Bratislav Gašić je u privatnoj televiziji proveo značajan period sa novinarima i gnusno je od njega praviti čoveka koji ne poštuje novinarsku profesiju.

I za sam kraj konferencije ponosno bih istakao da su gest premijera Aleksandra Vučića i ministra odbrane Bratislava Gašića pre svega pokazatelj koliko su bolji od onih koji su vodili ovu zemlju do 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

134 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: