Turska: Nećemo povući trupe sa severa Iraka

Turska je za sada zaustavila razmeštanje trupa na severu Iraka, ali neće povući one koje su već tamo, kaže turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Izvor: B92

Utorak, 08.12.2015.

13:07

Default images
Foto: Getty Images

Čavušoglu je u sinoćnom telefonskom razgovoru ponovio da Turska poštuje teritorijalni integritet Iraka, saopštio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Turske Tandžu Biglič.

Ankara je saopštila da je poslednje razmeštanje vojnika na sever Iraka deo misije za obuku i opremanje iračkih snaga, što je vlada Iraka opovrgla, prenosi agencija Rojters.

Vlasti u Iraku su najavile da će se, ukoliko Ankara ne povuče svoje vojnike, obratiti Ujedinjenim nacijama.

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je da želi da što pre poseti Bagdad kako bi se sadašnja situacija smirila.

Turski vojnici nalaze se u Iraku radi zaštite u slučaju napada Islamske države, a svako ko pokušava da prisustvo tih snaga interpretira na drugačiji način samo ''namerno provocira'', rekao je Davutoglu u obraćanju svojoj partiji u parlamentu.

On je naveo da je Turska, na sastanku ministara u ponedeljak, razmatrala moguće mere protiv Rusije, ali i da je otvorena za razgovore sa tom zemljom.

Rusija je nametnula sankcije Turskoj nakon obaranja ruskog aviona na granici sa Sirijom prošlog meseca, podseća Rojters.

Davutoglu je osudio ''uvrede i napade'' na Tursku koje dolaze iz Irana, upozorivši da se na takav način narušava prijateljstvo između te dve zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: