NUNS i UNS: Bojkot Gašića, mora da ode

Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava zaprepašćenje zbog neumesnog, seksističkog komentara ministra odbrane Bratislava Gašića prema novinarki B92.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.12.2015.

10:23

Default images
foto: Ministarstvo odbrane

Takođe, oglasilo se i Udruženje novinara Srbije, koje je navelo da je zgranuto vulgarnim, ispadom ministra odbrane Bratislava Gašića.

UNS smatra da je dobro što se ministar Gašić izvinio novinarki i javnosti, ali ističe da bi iskrenost tog izvinjenja bila ubedljivija da ga je dao na licu mesta, pre nego što je skandal dospeo u javnost.

UNS žali što se i kolege novinari koji su bili na licu mesta nisu solidarisali sa koleginicim Zlatijom Labović, već su nastaviili sa snimanjem izjave ministra odbrane

Takođe, NUNS poziva sve medije i novinare da sve dok Bratislav Gašić ne bude smenjen zamrznu bilo kakvu komunikaciju sa ministrom odbrane i bojkotuju sve događaje u kojima on učestvuje.

“Smatramo da Gašić posle ovakvog prostakluka koji predstavlja vrhunac nepoštovanja novinarske profesije, ali i zbog nekih ranijih grešaka, pa i kršenja zakona, mora biti smenjen sa ministarske funkcije“, navodi se u saopštenju.

I NUNS i UNS su podržavali inicijativu pojedinih uglednih novinara da se ispred Vlade Srbije održi protest medijskih profesionalca u ponedeljak od 19 časova ispred zgrade Vlade u Nemanjinoj 11.

I Fondacija Slavko Ćuruvija zatražila je da premijer Srbije Aleksandar Vučić hitno smeni ministra odbrane Bratislava Gašića zbog neprimerene izjave na konferenciji za novinare u Trsteniku.

"Jučerašnja izjava ministra Gašića da voli 'novinarke koje brzo kleknu' je neoprostiva uvreda za svakog novinara i novinarku i svakog građanina i građanku Srbije", navodi se u saopštenju te fondacije.

Fondacija Slavko Ćuruvija je istakla da je važnije od toga što Gašićeva izjava govori o njegovom vaspitanju to što iskazuje odnos funkcionera vlasti prema onima zbog kojih ta vlast postoji i u čijem interesu mora da radi.

"Bez ikakve sumnje, reč je o odnosu bahatosti - toliko velike i strašne, da ministar čak nije smatrao ni da treba da je sakrije: izjavu je dao u razgovoru sa novinarima, pred uključenim kamerama nekoliko televizija", navela je Fondacija Slavko Ćuruvija

Ta fondacija podržala je najavljeni protest grupe novinara koji će biti danas ispred Vlade Srbije u 19.00 sati.

Pozvani su novinari da bojkotuju ministra Gašića dok ga premijer ne smeni tako što neće prisustvovati njegovim konferencijama za štampu i neće prenositi njegove izjave.

Ministar Gašić je u Trsteniku na skandalozan način prokomentarisao potez novinarke dopisnice B92 koja je čučnula kako ne bi bila u kadru snimateljima.

"Što volim ove novinarke koje ovako lako kleknu", izjavio je ministar odbrane što su kamerama i mikrofonima zabeležili brojne novinarske ekipe koje su čekale njegovu izjavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: