"Rašković tokom rata odavao podatke Hrvatskoj"

Bivši član Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Mirko Rašković je za vreme rata za hrvatsku stranu prikupljao podatke o srpskoj vojsci, piše "Telegram".

Izvor: Tanjug

Subota, 05.12.2015.

22:28

Default images
Foto: Youtube screenshot

Hrvatski nedeljnik je pritom objavio dokument hrvatske bezbednosno-obaveštajne agencije (SOA) u kojem se to ističe.

Dokument nema oznake tajnosti, a potpisao ga je tadašnji direktor SOA i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko, navodi portal "Indeks".

Upravo taj dokument bio je osnov za Raškovićevu penziju ratnog veterana. Objava dokumenta je važna, jer se Karamarko sve do nedavno branio tvrdnjom da nikada nije potpisao uverenje o Raškovićevom ratnom putu.

U HDZ-u ne demantuju objavljeni dokument i Karamarkov potpis, ali tvrde i da dokument nije smeo da bude objavljen, navodeći da je reč o pitanju koje ulazi u prostor sadržaja obaveštajne delatnosti o kojem se ne može govoriti otvoreno kao o ostalim sadržajima, prenosi "Indeks".

"Ko je šta potpisao u ovom trenutku i u ovom slučaju nije presudno, jer potpisao je onaj ko je po svojoj nadležnosti to trebalo i morao da potpiše. Presudno je ovde da li je neko u odsudnom trenutku radio za Hrvatsku ili protiv nje. Ovde je reč o tome da neko obaveštajnu delatnost u prošlosti i hrabrost i lojalnost jednog čoveka prema Hrvatskoj državi jeftino koristi u dnevno političke svrhe", navode iz HDZ.

"HDZ i njen predsednik u tome ne žele učestvovati, a mole medije da dobro provere činjenice i da ne donose zaključke na osnovu zlonamernih konstrukcija", odgovaraju iz HDZ na pitanje novinara "Indeks".

"Indeks" podseća da je iznenađenje nedavnih stranačkih konsultacija kod predsednice Kolinde Grabar Kitarović bio upravo budućni poslanik u hrvatskom parlamentu SDSS-ov Rašković.

Na Pantovčak je stigao nakon stranačkog predstavnika Milorada Pupovca, a predsednici Hrvatske požalio se na ucene i pritiske iz svoje stranke, i zatražio zaštitu.

Odmah posle konsultacija, predsednik SDSS Vojislav Stanimirović rekao je da ne isključuje mogućnost da se pravi razlog krije u Raškovićevom ratnom putu.

"Tačnije, reč je o uverenju kojim je ostvario vojnu penziju, a koje je navodno potpisao upravo prvi čovek desne koalicije, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko", rekao je Stanimirović.

Karamarko je to opovrgao, tvrdeći da nije ništa slično potpisao.

Naime, za Raškovića se oduvek pričalo da je veteransku penziju dobio zbog zasluga koje je u ratu odradio za hrvatsku stranu. Penziju je dobio na osnovu Karamarkovog potpisa.

Rašković je podneo ostavku na funkciju zamenika Šibensko-kninskog župana iz redova manjina i istupio je iz SDSS, podseća "Indeks".

Rašković za sada ne želi da da svoje poverenje ni Zoranu Milanoviću ni Karamarku.

Potpredsednik SDSS Milorad Pupovac je u razgovoru za "Indeks" odlučio da se suzdrži od izjava u ovom slučaju, pa nije hteo da komentariše objavljeni dokument SOE.

Upravo je Pupovac početkom ove sedmice tvrdio da "postoje ozbiljne indicije da je reč o organizovanoj pljački SDSS-ovog mandata i da bi to institucije trebalo da istraže".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: