Gašić: Problem dnevnica na pravosudnim organima

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je da problem veterana traje od 1999. godine i da je problem neisplaćenih dnevnica u nadležnosti pravosudnih organa.

Izvor: Beta

Petak, 04.12.2015.

14:52

Default images
Foto: Tanjug

"Što se tiče dnevnica rezervistima, tu je u zadnjih 16 godina bilo raznoraznih i sudskih odluka, zahteva. Dnevnice su bile isplaćene nekima i više nego što je bilo po zakonu. Nekima nisu bile isplaćene. Naravno to je na pravosudnim organima, nije na Ministarstvu odbrane da o tome donosi svoj sud i da isplaćuje dnevnice", rekao je danas Gašić.

Gašić je rekao da problem veterana traje od 1999. godine.

"Neke vlasti su obećavale i donosile određene odluke u predizbornim ciklusima, a zatim zaboravile na svoja obećanja. Ova vlast vodi drugačiju politiku. Razgovaramo sa njima i dogovaramo se. Nije lako, ako neko ostavi iz januara 2008. godine, 24 milijarde koje morate da isplatite. Morate da ih zaradite, da ih nađete da bi tim vojnim penzionerima koji to zaslužuju, ; jer je to zakonska obaveza da morate da isplatite", naveo je on.

Gašić je rekao da udruženja veterana po prvi put imaju dobar dijalog sa Ministarstvom odbrane.

"Sređujemo prostor u Domu vojske gde će imati svoj prostor, gde će biti plaćeni svi troškovi. Prvi put razgovaraju sa nama. Učestvuju na projektima. Svake godine izdvajamo jedan deo sredstava za njihove projekte", kazao je ministar odbrane.

Deset ratnih veterana iz Vojvodine podnelo je u septembru Višem sudu u Novom Sadu tužbu protiv države Srbije zbog diskriminacije u isplati ratnih dnevnica.

Njihov pravni zastupnik Srđan Aleksić rekao je ntadae da su tužbe podnete na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije i dodao da je bivša Poverenica za ravnopravnost utvrdila da je država diskriminisala ratne veterane, o čemu je obavestila i Vladu Srbije i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. ;

On je podsetio daje Vlada Srbije još 17. januara 2008. godine "pod plaštom socijalne pomoći" isplatila ratne dnevnice za 10.000 ratnih veterana iz pet opština: Kuršumlije, Blaca, Žitorađe, Prokuplja i Doljevca, dok veteranima iz svih ostalih opština u Srbiji nije isplatila ratne dnevnice.

Veterani traže usvajanje zakona o pravima ratnih veterana i članova njihovih porodica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: