Vučić: Balkan je bure baruta, dovoljna je iskra

Premijer Aleksandar Vučić rekao je, na otvaranju Ministarskog saveta OEBS-a, da je Balkan i dalje bure baruta kome je potrebna jedna iskra da ponovo eksplodira.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.12.2015.

09:49

Default images
Foto: Tanjug

"Moram da iskažem ličnu bojazan i iskreni strah od mogućnosti urušavanja stabilnosti na Balkanu. Srbija je čvrsta i stabilna zemlja, ali dovoljno je nekoliko kriznih situacija u regionu, u Makedoniji, Crnoj Gori, Prištini da se ceo region ponovo upali", rekao je Vučić.

Kako je rekao, to poručuje onima koji ne razumeju koliko je važna stabilnost na Balkanu i istakao da su za Beograd odnosi u regionu među prioritetima. "Sa usijanim glavama u Srbiji mi ćemo znati da se izborimo", rekao je Vučić u govoru dobrodošlice na početku velikog samita OEBS-a u Beogradu.

Srpski premijer je rekao da su saradnja i razumevanje važni za ceo svet.

"Mi smo naučili koliko je to važno. I najmanji sukob može da pokrene lančanu reakciju", rekao je Vučić.

Nestabilnost na Kosovu ugrožava briselski dijalog, istakao je premijer i naveo da će Srbija nastaviti da ga vodi, jer je to "jedini način da obezbedimo sigurnost, svoju i Albanaca na Kosovu".

"Srbija bira život i napredak, a ne sukobe", poručio je premijer i ponovio da Srbija i region jesu deo Evrope i da naša zemlja nastavlja svoj evropski put, u čemu je zahvalna na pomoći američkim kolegama, a istovremeno čuva tradicionalno prijateljstvo s Rusijom.

Vučić je apelovao na sve goste Beograda da na konferenciji donesu zajedničke zaključke i preporuke za rešavanje mnogih problema, među kojima je jedan od ključnih migrantska kriza

"Za ovaj problem moramo da imamo zajedničku politiku", poručio je Vučić obraćajući se gostima na 22. zasedanju ministarskog saveta OEBS-a u Beogradu.

Migrantska kriza, istakao je, pokazala je sve slabosti unutrašnje organizacije država i sistema, međunarodnih organizacija, ali nas je i podsetila da nema saradnje i podrške bez policijske i bezbednosne saradnje.

"Prisutan je i strah od pojave stranih terorističkih borača, koji se pridružili ratu u Siriji i Iraku i taj strah raste.... raste i ksenofobija...", upozorio je srpski premijer, apelujući na potrebu da se izbeglički problemi reše.

Vučić je rekao da su kroz Srbiju prošle stotine hiljada migranata, "želeći da im se vrati pravo na budućnost", i istakao da, iako je Srbija spremna da učestvuje u rešenjima, njih moraju da donesu zajedničkim naporima pre svega zemlje koje udomljavaju izbeglice.

Vučić je podvukao da je veliki problem za ceo svet ekstremizam, koji se može sprečiti edukacijom mladih. Takođe, rekao je i da je "ljudski život svugde isto vredan - od Pariza do aviona iznad Sinaja".

Vučić je zahvalio na saradnji i podršci u ovoj godini predsedavanja i poželeo učesnicima produktivan rad i prijatan boravak u Beogradu.

"I veliki Korbizije je rekao da je Beograd najbolje pozicioniran grad u Evropi", podsetio je Vučić, dodajući da ga zato volimo i da smo zato uspeli da ga sačuvamo.

"Dobro došli u zemlju ponosnih i dobrih ljudi, dobro došli u Srbiju", poručio je učesnicima zasedanja Ministarskog saveta premijer Vučić.

Ministarski savet OEBS u Beogradu počeo je zasedanje plenarnom sednicom koju je otvorio predsedavajući OEBS-a i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Na dvodnevnom ministarskom sastanku OEBS-a, tokom kojeg će glavni grad Srbije ugostiti više od 40 ministara spoljnih poslova, učestvovaće i šefovi diplomatije SAD, Rusije i EU - Džon Keri, Sergej Lavrov i Federika Mogerini, kao i generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

180 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: