Hag: Srbija odmah da uhapsi Šešeljeve saradnike

Sudsko veće Haškog tribunala očekuje da Srbija postupi po nalogu i u što kraćem roku uhapsi i izruči Hagu Petra Jojića, Jovu Ostojića i Vjericu Radetu iz SRS.

Izvor: B92

Sreda, 02.12.2015.

20:30

Default images
Foto: Tanjug (arhiva)

Optuženi navode da još nisu zvanično obavešteni o nalogu za hapšenje, ali da se sami neće predati.

Posle Vojislava Šešelja Haški tribunal traži i članove njegovog pravnog tima. Sudsko veće je izričito da Vjerica Radeta, Petar Jojić i Jovo Ostojić moraju biti izručeni da im se u Hagu sudi po optužnici koja ih tereti da su pretili, zastrašivali, nudili mito i na druge načine uticali na svedoke tokom suđenja Vojislavu Šešelju.

Optuženi se pozivaju na zakon o saradnji s tribunalom koji ne predviđa hapšenje zbog nepoštovanja suda.

"Ja ne mogu da komentarisem interpretacije zakona u Srbiji, ali mogu da potvrdim da Srbija ima obavezu da sarađuje sa Tribunalom i da u skladu s tim ima i obavezu da postupi po ovom nalogu i uhapsi optužene. Kada se izda nalog za hapšenje rok je odmah, dakle nemam nikakvog odlaganja, ali se u samoj odluci ne navodi nikakav specifičan rok", kaže za Nenad Golčevski, portparol Haškog tribunala.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić kaže da se po nalogu za hapšenje troje radikala nije postupalo jer se očekivalo da njima bude suđeno nakon izricanja presude Vojislavu Šešelju. Ministar Aleksandar Vulin otkriva da na sednici vlade nije bilo reči o nalogu iz Haga.

Vjerica Radeta kaže da se ne plaši optužnice i da se sama neće predati. Priznaje da je po nalogu Vojislava Šešelja stupala u kontakt sa svedocimai odbrane i tužilaštva, ali negira da je iko iz SRS ikada pokušao da utiče na svedoke. )

"Bilo je nekih potencijalnih svedoka tužilastva upravo onih koje je tužilaštvo angažovalo, govorim o predmetu Vojislav Šešelj, onih koje je tužilaštvo ucenjivalo upravo prevarama, potkupljivanjem, pretnjama da će protiv njih biti podignuta optužnica i ti ljudi sami su vremenom od svedoka optužbe prešli na stranu odrane i oni su sami davali izjave, overavali ih u nadležnim sudovima i oni su obelodanili na koji način su istražitelji Haškog tribunala postupali sa njima", kaže Radeta.

Janko Lakić iz Malog Zvornika odbio je da bude svedok tužilaštva protiv Šešelja za zločine u Zvorniku 1992. godine. 2008. u emisiji B 92 "Laži, istine i Haški tribunal" izjavio je da je pristao da o tome potpiše izjavu koju mu je tražio tim za odbranu Šešelja.

Skidanje oznake poverljivosti sa naloga za hapšenje koji je izdat još u januaru sud je obrazložio time da je to "u interesu pravde", jer srpske vlasti gotovo godinu dana nisu uhapsile troje osumnjičenh.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: