Orban: EU i Turska imaju tajni plan za izbeglice

Premijer Mađarske Viktor Orban kaže da postoji "polu-tajni sporazum" EU i Turske oko raseljavanja pola miliona izbeglica iz Sirije u zemljama Evropske unije.

Izvor: B92

Sreda, 02.12.2015.

10:42

Default images
Foto: Beta, AP

Kako je rekao, prema tom planu Evropska unija bi trebalo da bude primi 500.000 ljudi koji su pobegli od rata u Siriji i već se nalaze u Turskoj.

Raseljavanje bi predstavljalo "ogroman pritisak na Mađarsku i ostale zemlje Višegradske grupe" i Mađarska to neće prihvatiti, rekao je mađarski premijer.

Orban tvrdi da su sporazum postigli zvaničnici EU i Turske tokom vikenda u Briselu i da je dogovorena kooperacija u kontroli priliva migranata u Evropu.

Orban je dodao da je sporazum već pomenut na nedavnom samitu EU na Maltu, ali se tada od njega odustalo i on nije uključen u sporazume između EU i Turske potpisane tokom vikenda u Briselu jer njegovi zagovornici nisu mogli da obezbede neophodnu podršku, preneo je Rojters.

Orban je, takođe, rekao da je era dominacije Zapada u globalnoj ekonomiji i vojsci završena, kao i doba "izvoza demokratija".

Zapad, kako je naveo, konstantno gubi svoj uticaj, a globalna ekonomija se pomera ka istoku što, naglasio je, nije privremeni fenomen.

"Mi smo tačno na sredini globalne rekonstrukcije moći, ekonomije i politike", smatra Orban.

On je dodao da se Evropa suočava sa većim problemima od Amerike i da je njena ekonomija u stanju "skleroze" ističući da bez centralne Evrope, ekomonij EU bi se značajno smanjila.

Kako je rekao, čak ni Brisel ne sumnja u reforme koje je sprovela Mađarska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: