Vašington post: SAD šalju Ukrajini staru opremu

Iako je Kongres usvojio 300 miliona dolara pomoći za Ukrajinu, zemlja nastavlja da dobija uglavnom zastarelu i korišćenu opremu SAD, piše “Vašington post”.

Izvor: B92

Utorak, 01.12.2015.

14:17

Default images
Foto: Beta, AP

Međutim, kako se navodi, zastarela oprema može biti rezultat i vojne korupcije u Ukrajini, a ne samo nesposobnosti vojne birokratije SAD.

Prethodne isporuke gotovih jela završile su na aukcijskim sajtovima poput Ibeja, dok za osetljiviju vojnu opremu postoji opasnost da bude zarobljena ili takođe prodata, piše list.

List podseća i da je jedna pešadijska jedinica od 120 ljudi dobila samo jednu neprobojnu jaknu iz SAD.

„Ako nam Amerika već šalje opremu, neka nam ne šalje polovnu robu“, rekao je jedan ukrajinski komandant specijalnih snaga.

"Vašington post" u tekstu pominje opremu poput „hamera“ sa dotrajalim gumama i plastičnim vratima.

SAD su u Ukrajinu poslale oko 100 „hamera“, iako je većina njih namenjena za rezervne delove, prenosi Vašington post reči jednog zvaničnika.

Amerika planira da pošalje još opreme u Ukrajini, ukoliko bude nastavljen konflikt sa pristalicama nezavisnosti Donbasa, iako se administracija američkog predsednika uzdržava od slanja smrtonosnog oružja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: