Tužilaštvo ćuti o "državnom udaru"

Više tužilaštvo pokrenulo je istragu povodom destabilizacije države, ali kako ona napreduje i protiv koga je pokrenuta, B92 danima ne može da sazna.

Izvor: B92

Utorak, 01.12.2015.

16:41

Default images
Foto: Tanjug

Posle izjave srpskog premijera da državnog udara nije bilo postavlja se i pitanje zašto je Aleksandar Vučić, prema procenama bezbednosnih službi, najugroženija ličnost u zemlji. Takođe nije jasno ni kome je u interesu da destabilizuje državu.

Udara nije bilo, ali pokušaja urušavanja Vlade jeste, tvrdi premijer. A osoba na koju su mediji upirali prstom tvrdeći da želi da destabilizuje državu sada mirno spava, jer Aleksandar Vučić, kako sam kaže, nije poverovao medijima baš sve.

"Mislim da o tome uopšte više ne treba razgovarati. Imali smo sednicu vlade, razgovarali smo o svemu i o problemima i o tome šta se dešava", rekla je potpredsednica vlade Zorana Mihajlović.

A dešava se to da su policija i vojska u pripravnosti jer, prema tvrdnjama ministra odbrane i procenama bezbednosnih službi - premijer je najugroženija osoba u državi. Pokušali smo da saznamo šta to konkretno znači.

"Vojska Srbije i Vojnobezbednosna agencije preduzimaju sve potrebne mere da odgovore na rizike i pretnje i spremne su da sačuvaju bezbednost premijera. Obim, vrsta i stepen preduzimanja mera bezbednosne zaštite zavise od procene ugroženosti za određeno lice", navodi Ministarstvo odbrane.

Više tužilaštvo pokrenulo je istragu povodom destabilizacije države. Kako ona napreduje, protiv koga konkretno je pokrenuta - B92 danima ne može da sazna, jer u tužilaštvu ne odgovaraju. Postavlja se i pitanje zašto je istraga pokrenuta tek posle medijskih tvrdnji o pokušaju državnog udara.

"Ili su za mogućnost pripremanja udara saznali iz medija, pa tek onda počeli da rade, ili, ako su imali ranije najavu, nisu želeli da uznemire javnost", kaže Vida Petrović Škero.

Ona dodaje i da poligraf ne može biti dokaz toga da li neko govori istinu, jer to nije dokazno sredstvo.

Nekadašnji sudija smatra skandaloznim i objavljivanje zdravstvenog kartona A.K. u emisiji "Rušenje Vučića - poslednji čin" jer je na taj način grubo povređeno pravo na privatnost garantovano Ustavom. I baš zato Nezavisno udruženje novinara je Regulatornom telu za elektronske medije podnelo prijavu protiv TV Pink.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: