Politički potres u državi Njujork

Jedan od najmoćnijih političara u Njujorku osuđen je za primanje mita što je izazvalo veliki potres u toj američkoj saveznoj državi.

Izvor: Beta

Utorak, 01.12.2015.

15:04

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

To je podstaklo pozive da se reformiše sistem koji ima dugu istoriju korupcije.

Porota je juče proglasila krivim bivšeg predsednika donjeg doma Njujorka Šeldona Silvera po optužbi da je za razne usluge dobio četiri miliona dolara.

Silver, član Demokratske partije, smenjen je s mesta predsedavajućeg parlamenta u januaru pošto je uhapšen.

Dve decenije je Silver bio jedan od tri najvažnija političara u državi Njujork, zajedno s predsedavajućim Senatom i guvernerom s kojima je dogovarao budžet i druge sporazume i poslove.

Guverner Njujorka Endru Kuomo i Silverov naslednik na čelu parlamenta Karl Hist rekli su da osuda pokazuje da su potrebna snažnija etička pravila.

Posle Silverovog hapšenja predložene su ograničenje mandata, ograničenja drugih prihoda poslanika, novi propisi za finansiranje kampanje i druge mere.

U Njujorku je od 2000. 30 poslanika napustilo svoje položaje zbog krivičnih optužbi ili navoda o etički neprihvatljivom delovanju. Zamenik lidera u Senatu, republikac Tomas Libus osuđen je prošle nedelje na kućni zatvor zbog laganja FBI. Bivši lider senata Din Skelos, koji je sarađivao sa Silverom, trenutno je na suđenju zbog optužbi za iznudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: