"Pazite, nove generacije gledaju šta radimo"

Lideri Rusije, Nemačke, Kine i SAD Vladimir Putin, Angela Merkel, Si Đinping i Barak Obama naglasili su na samitu u Parizu o klimi da mora odmah da se deluje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2015.

15:00

Default images
Foto: Thinkstock

„Klimatske promene su postale jedan od najvećih izazova sa kojima se čovečanstvo suočava“, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Osim toga, kako kaže, sve to izaziva još veću ekonomsku štetu. Prema Putinovim rečima, Rusija preuzima vođstvo kada je reč o smanjivanju trošenja energije.

„Uradili smo čak i više od onoga na šta smo se obavezali u protokolu iz Kjota. Od 1991. do 2012. godine Rusija je znatno smanjila svoje emisije ugljen-dioksida u atmosferu, a u isto vreme smo udvostručili naš BDP“, ističe Putin.

Rusija će, kaže, nastaviti da doprinosi zajedničkim naporima u sprečavanju globalnog zagrevanja.

Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je da se samit u Parizu održava u burno vreme, pominjući teroristički napad 13. novembra.

„Kroz naše prisustvo ovde danas pokazujemo da smo snažniji od terorista“, navodi Merkelova.

Ona kaže da je u Parizu reč o stvaranju baze i temelja o mogućem životu budućih generacija.

„I više smo nego svesni potrebe da delujemo danas“, ističe nemačka kancelarka.
Foto: Beta, AP
Kineski predsednik Si Đinping naveo je da Kina aktivno učestvuje u borbi protiv klimatskih promena.

„Pariski sporazum bi trebalo da iscrta kurs razvoja. Sporazum bi trebalo da postavi efikasnu kontrolu nad koncentracijom gasova staklenih bašta u atmosferi. Osim vlada, trebalo bi da se mobilišu i nevladine organizacije i svi u društvu da participiraju u međunarodnoj saradnji o klimatskim promenama“, navodi Đinping.

Prema njegovim rečima, koferencija u Parizu nije završni čin, već nova početna tačka.

Na Đinpingovu "početnu tačku" reagovala je aktivistkinja i novinarka Naomi Klajn, autorka čuvene knjige "No logo", koja je na svom nalogu na Tviteru napisala da je "samo UN potrebna 21 godina da dođu do početne tačke".
Obama je ispričao priču o mladoj Indonežanki koja ga je upoznala u Maleziji nedavno i pitala da li je optimističan po pitanju samita u Parizu.

„Želim da naše delovanje pokaže da slušamo... Želim da pokažem njenoj idealističnoj mladoj generaciji da brinemo o njenoj budućnosti“, kaže Obama.

Osim toga, Obama je citirao Martina Lutera Kinga i parafrazirao njegovu misao „Biće previše kasno“ .

„Ukoliko delujemo ovde, ukoliko delujemo sada, ukoliko postavimo naše kratkoročne interese iznad vazduha koji mladi ljudi treba da dišu, neće biti suviše kasno za njih“.

Predsednik SAD je naveo da u borbi protiv klimatskih promena nema brzih pobeda, samo izbegavanja patnje, kao i da njegova generacija možda neće doživeti da vidi potpuni uticaj dogovora u Parizu.

„Hajde da radimo“, rekao je Obama na kraju obraćanja.

Lideri su oko 15 časova otišli na pauzu za ručak, a očekuje se da će se nakon toga učesnicima na samitu obratiti i premijer Velike Britanije Dejvid Kameron.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: