Na Balkanu mreža ćelija radikalnih islamista

Prema procenama bezbednosnih stručnjaka, u poslednjih petnaestak godina na području Balkana stvorena je kvalitetna mreža ćelija radikalnih islamističkih grupa.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.11.2015.

11:27

Default images
Foto: Thinkstock

Te grupe su spremnih da krenu u borbu protiv zapadne civilizacije, a najviše ih je u BiH, Albaniji i na Kosovu, piše zagrebački Jutarnji list.

Pozivajući se na neimenovane sagovornike bliske bezbednosnim službama, list piše da su "muslimani na Kosovu i u Albaniji" daleko radikalniji nego li oni u BiH.

Problem je, kažu, u tamošnjim islamskim zajednicama koje su podeljene i isprepletane radikalnim elementima.

Slična je situacija u Makedoniji, a najproblematičnije je u zapadnoj Makedoniji u kojoj većinom obitavaju radikalni islamski Albanci koji sarađuju sa istomišljenicima u Albaniji i u sukobu su sa sekularnim Albancima nacionalistima i makedonskom državom.

U Bosni i Hercegovini Islamska je zajednica prilično jedinstvena u osudi radikalnih islamista i pokušava primiriti situaciju, tvrde sagovornici Jutarnjeg i dodaju da je, prema dostupnim informacijama, broj radikalinih muslimana sve je veći.

Slična je situacija u Sandžaku koji, tvrde, treba promatrati kao teritorijalnu celinu koja obuhvata Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

“Muslimani iz Sandžaka su daleko najradikalniji”, tvrdi jedan od sagovornika. U tamošnjoj Islamskoj zajednici već godinama traje sukob između dve struje što samo pogoduje daljoj radikalizaciji. Obaveštajni podaci pak govore kako se deo vehabija iz BiH preseljava na područje Sandžaka u Srbiji", navodi Jutarnji.

Što se Hrvatske tiče, list piše da u ovom trenutku u toj državi ima između 50 i 70 osoba koje se kvalificiraju kao ekstremni islamisti, a punktovi njihova delovanja su Pula, Rijeka i Zagreb i svi oni su pod nadzorom službi, a zasad nije primećeno njihovo delovanje koje bi išlo prema nekim terorističkim operacijama.

Prvi radikalni islamisti na ove prostore stigli su s ratom u Bosni kada je tadašnje bošnjačko rukovodstvo odobrilo ulazak stranih boraca iz islamskih država u Armiju BiH te je 1993. godine osnovana brigada El Mudžahid.

Nakon završetka rata veći deo boraca ostao je u BiH, dobio je državljanstvo, osnovao porodice i širili ideje radikalnog islama kroz obrazovne i druge ustanove u kojima su se dobro pozicionirali. Već 1998. godine radikalni islamisti nalaze novo područje delovanja, a to je Kosovo, gde su se Albanci sukobljavali sa tadašnjim Miloševićevim režimom i u Makedoniji.

Na prostoru Sandžaka u Srbiji vehabije se pojavljuju početkom 2000. preko noći nastaju ustanove u kojima se propoveda vehabizam. Meta vehabija su socijalno ugrožene slabo obrazovane osobe. Postojala je jaka veza s vehabijama u Bosni te su mnoge vehabije iz Sandžaka odlazile u kamp u Gornju Maoču, nekadašnjem centru za obuku vehabija. Vlasti u BiH u tome nisu videle problem i prećutno su štitile takva vehabijska središta. Sve dok Melvid Jašarević 2011. godine nije zapucao na zgradu Ambasade SAD-a u Sarajevu i ranio tri osobe.

Jašarević je vehabija iz Novog Pazara i prošao je vehabijski kamp u Gornjoj Maoči. Poreklom iz Novog Pazara, kao i Sead Plojović koji je u Hrvatskoj pokušao osnovati vehabijski pokret. Danas mu se sudi u Srbiji za podsticanje na terorizam.

Drugi najpoznatiji lokalitet je Gornja Bočina u kojoj je glavni vođa bio imam Nusret Imamović koji se smatrao glavnim vođom vehabijskog pokreta u BiH.

I prema njemu su tamošnje vlasti bile ambivalentne ili su ga prešutno podržavale.

Imamović je izbegao u Siriju u redove Fronte al-Nusre, a SAD ga je stavio na listu najtraženijih terorista i proglasio ga terorističkim liderom u BiH.

Poznavatelji prilika u BiH tvrde kako trenutno ne postoji neko čvrsto jezgro vehabija u BiH. Imamović je u Siriji, a Bilal Bosnić, još jedan od najpoznatijih vođa vehabija u BiH, osuđen je na sedam godina zatvora zbog podsticanja na terorizam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: