UNS: Pink, Vučićević i Kurir prekršili Kodeks

UNS osuđuje iznošenje u javnost navodne medicinske dokumentacije i podataka o zdravstvenom stanju nekadašnjeg direktora Kurira Aleksandra Kornica.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2015.

14:51

Default images

UNS takođe osuđuje objavljivanje video snimka telefonskog razgovora Aleksandra Kornica na sajtu Kurira u kojem se jasno vidi da je Kornic zloupotrebljen sugerisanim pitanjima.

Glavni urednik lista Informer Dragan J. Vučićević juče je u jutarnjem programu TV Pink pokazao navodnu otpusnu listu iz Klinike za prihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" sa navođenjem dijagnoze Aleksandra Kornica.

UNS smatra nedopustivim iznošenje ličnih podataka osoba i podseća da je po Kodeksu novinara Srbije, novinar dužan da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima govori.

UNS podseća da se podaci iz privatnog života javnih ličnosti mogu iznositi samo ukoliko je to u interesu javnosti, ali se i tada moraju izneti tako da zaštite integritet ličnosti o kojoj je reč.

Takođe, UNS ističe da novinari u prikupljanju informacija, fotografija, dokumenata, zvučnih i video zapisa, moraju da koriste isključivo časna sredstva. Objavljivanje medicinske dokumentacije predstvalja grubo kršenje novinarske etike i kršenje člana 146. Krivičnog zakonika.

UNS ponovo poziva novinare i medije na poštovanje Kodeksa pri iznošenju podataka i izveštavanju, naročito u međusobnim optužbama.

UNS još jednom ističe da svi medijski sukobi u čijoj su pozadini korupcija, kriminal i netransparentno uređivanje i vođenje medija moraju biti rešavani tako da za negativne posledice nezakonitih radnji treba da trpe posledice njihovi vinovnici, a ne novinari i medijski radnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: