Lončar: O trošku Fonda na lečenje poslato 23 dece

Za godinu dana rada Fonda za lečenje dece od retkih bolesti, 23 pacijenta poslato je na lečenje u inostranstvo, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2015.

14:43

Default images
Foto: Tanjug

Kako je naveo, potrošeno je oko 60 miliona dinara i 140.000 evra.

On je nakon sastanka sa članovima Nadzornog odbora tog fonda rekao da je odobreno i 16 zahteva za dijagnostiku u inostranoj zdravstvenoj ustanovi.

"Potrošeno je 60 miliona dinara i 140.000 evra", rekao je Lončar i dodao da Fond trenutno na računu ima više od 300 miliona dinara.

Kako je dodao, planirano je da se ta sredstva povećaju u sledećoj godini gde će i država uplatiti dodatna sredstva.

Lončar je istakao da su se Fondu priključili i drugi fondovi koji zajednički rade na zbrinjavanju dece.

Ističući da, iako za godinu dana nije postojala nijedna primedba na rad Fonda, njegov rad ubuduće mora da se unapredi.

"Dogovorili smo se da poboljšamo samu organziaciju Fonda, da budemo što efikasniji i ono što nam je prioritet za sledeću godinu je da pokušmo da sa klinikama i bolnicama iz inostranstva sa kojima smo uspostavili kontakt, sa kojima radimo da ih animiramo, da njihovi stručnjaci dolaze u Srbiju i da pomažu našoj deci", rekao je Lončar.

Predsednica Nadzornog odbora Fonda Tamara Lukšić Orlandić rekla je da je za godinu dana rada Fond opravdao svoje postojanje.

Direktor Dečje klinike u Tiršovoj Zoran Radojičić je pojasnio da su najšešća oboljenja zbog kojih je odobravano lečenje u inostranstvu uključivala cerebralnu paralizu, teška oboljenja krvin sudova mozga, stečena oboljenja očiju...

"Na 42 sastanka 47 lekara imalo je jako težak zadatak da odrede koji pacijenti će imati veću korist ako se budu lečili u inostranstvu, a kojim pacijentima će zadovoljavajuća pomoć biti pružena u našoj zemlji", rekao je Radojičić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: