Nikolić:Svetskim liderima konačno došlo u glavu...

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u Parizu da je svetskim liderima konačno došlo u glavu koliki je značaj očuvanja planete.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.11.2015.

19:40

Default images
Foto: Tanjug

On je poručio da je optimista u pogledu zajedničke brige o njoj.

Nikolić, koji učestvuje na globalnom klimatskom samitu COP21 u Parizu, rekao je Tanjugu da se svet verovatno polako opamećuje kada je reč o problemu klimatskih promena i da je veoma pozitivno kada za istim stolom o tome govore oni čije su zemlje u oružanim sukobima jedne protiv drugih.

"Eksperi su radili naporno i ako to rezultira jednim međunarodno obavezujućim dogovorom iz Pariza, onda smo prilično blizu toga da mnoge nevolje predupredimo, koje bi nas čekale u budućnosti", rekao je Nikolić.

On je dodao da je optimista jer mu se čini, kako je objasnio, da ni razvijene i bogate zemlje nemaju drugi izbor.

Kada je reč o odnosu prema uzročnicima zagađenja, Nikolić je ukazao na različit stav bogatih i razvijenih država u odnosu na siromašnije i manje razvijene.

Prema njegovim rečima, bogate države insistiraju na prestanku korišćenja materijala koji u atmosferu izbacuju otrove.

"A oni su sve to radili, ugrozili klimu na Zemlji i razvili se. I sada bi sirotinja trebalo da ostane sirota, jer nema novca da investira u tako čistu tehnologiju", rekao je Nikolić.

Predsednik se osvrnuo i na nedavne terorističke napade u Parizu i konstatovao da je to jedan od razloga učešća velikog broja svetskih lidera na samitu o klimatskim promenama.

"To je izraz solidarnosti i sa francuskom državom, vladom, narodom i predsednikom, kao želja da se to više nigde ne ponovi i kao nekakav prkos teroristima, u smislu da smo svi došli i da to njihovo nikada neće uspeti", zaključio je Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: