Ko brine o bezbednosti premijera Vučića?

Najnoviji događaji i afere, kao i hapšenje bivšeg specijalca MUP-a koji je zatečen u blizini kuće premijera Vučića, otvorili su pitanje njegove bezbednosti.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.11.2015.

19:28

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Događaji iz nedavne prošlosti neprijatno nas opominju da se propusti u obezbeđivanju najviših ličnosti mogu kobno završiti.

Ministar odbrane Bratislav Gašić, čije je resor zadužen za bezbednost premijera, primećuje da su isti učesnici na sceni u Srbiji kao i u vreme ubistva nekadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića i naziva ih političko-kriminalno-tajkunsko-medijskijm akterima.

Bivši direktor VBA Momir Stojanovic, međutim, smatra da okolnosti koje su dovele do ubistva Đinđića i sadašnja situacija nisu iste, jer kako je rekao, 2003. u obezbeđenju premijera bilo je osoba bliskih kriminalnim grupama koje su aktivno radile na organizovanju atentata.

Vojni analitičar Aleksandar Radić u tom smislu tvrdi da je gotovo nezamislivo da protiv jedne štićene ličnosti, kao što je premijer jedne evropske zemlje, bude pokrenuta akcija koja bi možda dovela do atentata "a da nemate saradnike koji bi bili unutar samog sistema obezbeđenja".

Juče je uhapšeno lice koje se osam puta našlo u blizini stana premijera Aleksandra Vučića, koje je nakon privođenja pet puta menjalo iskaz o tome zašto se tu nalazilo, a reč je o bivšem slecijalcu povezanom kasnije s kriminalnim klanom.

Danas je već, prema pisanju pojedinih medija, on označen kao mogući atentator na premijera.

Ministar policije obavestio je javnost da su mere obezbeđenja premijera i drugih potencijalno ugroženih lica povećane tim povodom, Gašić tvrdi da je Vojska Srbije osposobljena da sačuva premijera i da će to i učiniti, a Stojanović kaže da dodatne mere obezbeđenja u potpunosti isključuju svaku mogućnost da bezbednost premijera Srbije i njegove porodice na bilo koji način bude ugrožena.

Danas u obezbeđenju premijera, objašnjava Stojanović, nalaze se kredibilni ljudi koji dugo rade taj posao, koji nisu u vezi sa krimogenim sredinama i koji nemaju nikakvog razloga da poverene zadatke profesionalno ne izvrše.

U to je, kaže, uveren s obzirom da je kao direktor VBA bio nadređen protivterorističkoj jedinici "Kobre", čiji pripadnici obezbeduju Vučića.

A profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić uveren je da građani nemaju razloga ni za kakvu paniku, jer je premijer sasvim dobro obezbeđen.

Svi koji se bave operativom bezbednošću države znaju da je Vučić svakako veoma ugrožen, kaže Dragišić, ali dodaje da nema razloga za brigu jer premijera štiti država koja je, tvrdi on, jaka i ide u dobrom pravcu.

"Oni kojima se to ne sviđa mogu samo da se ljute", kaže Dragišić, a povodom najave ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića da će biti pojačene mere bezbednosti premijera, navodi da će se možda nešto menjati u proceduri, ali i da su mere koje se preduzimaju u zaštiti štićenih ličnosti tajne.

Da li je uopšte neki političar dovoljno zaštićen, na to pitanje, vojni analitičar Radić smatra da je nemoguće odgovoriti, ali je uveren da premijer jedne države svakako zaslužuje povećanu bezbednost.

Za bezbednost srpskog premijera zaduženi su MUP, BIA i Kobre, navodi Radić i konstatuje da je u stvari "prava vest kada se govori o bezbednosnom sistemu - da ne postoji vest, da se ne dešava ništa loše".

A kad je reč o državnim funkcionerima, primećuje da oni najčešće sami biraju svoje okruženje, te zaključuje da "ima indicija da imaju poverenje u svoje ljude".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: