Komersant: Vučić sve teže balansira Rusija ili EU

Premijeru Aleksandru Vučiću sve je teže da balansira između Brisela i Moskve, piše moskovski dnevnik Komersant u tekstu „Srbija kreće putem EU“.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.11.2015.

13:09

Default images
Foto: Beta

Kako navode, Brisel će tokom približavanja Beograda Evropskoj uniji sve upornije tražiti usaglašavanje spoljne politike.

List piše o otvaranju prvih poglavlja u pregovorima Beograda i Brisela i ocenjuje da će se od Beograda sada "upornije zahtevati da se priključi sankcijama Rusiji".

"Beograd može da oslobodi neprijatnog izbora samo pomirenje Moskve i EU, ali ono za sada nije na vidiku", piše dnevnik.

Komersant piše da Vučić ima još jednu "ozbiljnu prepreku" na evropskom putu.

Tokom Vučićeve posete Moskvi krajem oktobra, istovremeno je Krim posetila predsednica Demokratske stranke Srbije (DSS) Sanda Rašković Ivić koja je tamo izjavila da želi da dobije podršku Rusije za "održavanje referenduma o neulasku Srbije u EU i za povratak Kosova", navodi dnevnik.

List podseća da DSS oštro kritikuje Vučićevu vladu za "predaju Kosova" i da na svaki način ističe svoju bliskost sa Rusijom, a da je vladajuća Jedinstvena Rusija čak poželela liderki DSS pobedu na sledećim izborima.

"Srpski eksperti ocenjuju da će pritisak na Beograd sa zahtevom da se opredeli između Rusije i EU samo rasti", dodaje Komersant.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: