Postupak Poverenika zbog podataka na TV

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti naložio je pokretanje postupka nakon iznošenja podataka o zdravstvenom stanju Aleksandra Kornica u tv programu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2015.

11:08

Default images
Foto: Thinkstock

Kako je navedeno u saopštenju Poverenika, kancelariji se obratio veći broj medija, novinara i građana povodom iznošenja podataka o Kornicu u emisiji TV Pink.

Dodaje se da je Poverenik jutros naložio pokretanje postupka nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Klinici za psihijatrijske bolesti dr Laza Lazarević.

"Po okončanju postupka, kao i obično, javnost će biti obaveštena o rezultatima", navodi se u saopštenju.

Poverenik upozorava da je i samim Ustavom Republike Srbije (član 42) zabranjena i kažnjiva upotreba podataka o ličnosti izvan svrhe za koju su prikupljeni, osim za potrebe krivičnog postupka ili zaštite državne bezbednosti.

"Dakle, samo nadležni organi imaju pravo i dužnost da se bave i obradom ličnih podataka prikupljenih od strane drugih subjekata u druge svrhe, ali samo u svrhu suzbijanja kriminaliteta i zaštite državne bezbednosti, a ne i van toga, pogotovo ne u "svrhu" plasiranja tih podataka u najširu javnost", navodi se.

Poverenik dodaje da je kranje zabrinjavajuće to što se u medijima pojavljuju enorman i sve veći broj ličnih podataka, pored ostalog, i po zakonu inače "naročito osetljivih podataka" iz medicinskih dosijea, ili rezultati poligrafskog ispitivanja, sadržaji iskaza svedoka i sl.

Poverenik podseća i na etički kodeks novinara, u kome se navodi: "Čak i ukoliko nadležni državni organi objave podatke koji spadaju u domen privatnosti počinioca ili žrtve, mediji tu informaciju ne smeju da prenose. Greška državnih organa ne podrazumeva 'dozvolu' za kršenje etičkih principa profesije."

"Ali, od državnih organa se s punim pravom očekuje mnogo više. Očekuje se, oni su u obavezi da pokažu neuporedivo odgovorniji odnos prema ličnim podacima građana, što pored ostalog podrazumeva i odgovornost pojedinaca koji se o te obaveze ogreše", navodi se u saopštenju.

Poverenik ističe i da podatke o zdravstvenom stanju štiti i Zakon o pravima pacijenata, za čiji je nadzor nad sprovođenjem nadležno Ministarstvo zdravlja, kao i ad je pojavljivanje ličnih podataka u javnosti inkriminisano je i Krivičnim zakonikom.

"Član 146 KZ predviđa da će se službeno lice koje podatke o ličnosti koji se prikupljaju, obrađuju i koriste na osnovu zakona saopšti drugom ili upotrebi u svrhu za koju nisu namenjeni, kazniti zatvorom do tri godine", navodi Poverenik.

U saopštenju se navodi da je indikativno i alarmantno da i nakon mnogih ponovljenih upozorenja Poverenika i više krivičnih prijava koje je podneo, niko još nije procesuiran za krivično delo iz člana 146.

"Krajnje je vreme da se pitanje odgovornosti u vezi sa zaštitom podataka o ličnosti počne tretirati na bitno drugačiji način. Sa dosadašnjom praksom, koja je sa stanovišta standarda normalnog funkcionisanja države, kompromitantna, a sa stanovišta ljudskih prava zajamčenih našim Ustavom i zakonima veliki i konstantan izvor brojnih ozbiljnih kršenja, nužno je prestati bez odlaganja", navodi Poverenik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: