Turska prestala da krši vazdušni prostor Grčke

Ratni avioni Turske naglo su prestali sa narušavanjem vazdušnog prostora Grčke nakon obaranja ruskog aviona u Siriji, rekao je diplomatski izvor iz Atine.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 29.11.2015.

12:51

Default images
Foto: Getty Images

Kršenja vazdušnog prostora Grčke koja su činili turski borbeni avioni dešavala su se svakodnevno i bilo ih je više od 1.000 godišnje, naveo je ovaj izvor, a prenele RIA Novosti.

Kako je saopštio Generalštab Grčke, na dan kada je turski borbeni avion F-16 raketom pogodio ruski bombarder Su-24, turske vazduhoplovne snage nisu narušile grčki vazdušni prostor prvi put posle dužeg vremena, navela je Raša tudej.

Turski avioni su poslednji put primećeni u grčkom vazdušnom prostoru 25. novembra, kada je šest aviona, od kojih dva naoružana, ušlo u prostor pod kontrolom suseda.

U 2014. godini zabeležena su 2.244 ovakva incidenta.

Prema podacima grčkih vazduhoplovnih snaga, od januara do oktobra ove godine bilo ih je 1.233, uključujući 31 let iznad same teritorije Grčke.

U novembru, pre obaranja ruske letelice, bilo je najmanje 50 kršenja vazdušnog prostora Grčke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: