"Na Kosovu nema vladavine prava, ni demokratije"

Incidenti koji su se u subotu dogodili tokom protesta opozicijije u Prištini pokazali su da na Kosovu nema vladavine prava, niti demokratije.

Izvor: B92

Nedelja, 29.11.2015.

23:44

Default images

To je izjavio predsednik pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri.

Prema njegovim rečima, na protestima je učestvovalo oko 5.000 građana, koji su svi zajedno pokazali da neće dozvoliti vladi da degradira Kosovo preko Zajednice srpskih opština, niti da deo teritorije da Crnoj Gori.

"Ova vlast, a to je juče mogao svako da vidi, ne podnosi građane. Vlast se uplašila, jer je juče na trgu mogla da čuje glas naroda, od koga se uplašila. Kriminalnim sporazumima sa Srbijom i Crnom Gorom sa kojima se Isa Mustafa i Hašim Tači svakodnevno sve više zbližavaju, juče se na ovom skupu mogao nazreti kraj", rekao je Imeri u Prištini, na konferenciji za novinare pokreta Samoopredeljenje.

On je istakao i da je "brutalna intervencija kosovske policije, koju su organizovali Mustafa i Tači u kancelarijama pokreta Samoopredeljenje akt bez presedana, ne samo na Kosovu već i u demokratskom svetu".

Dritan Čuši, potpredsednik pokreta, rekao je novinarima da je policija u subotu izvela "jednu izuzetno brutalnu operaciju", koja je završena hapšenjem aktivista Samoopredeljenja.

"Do sada smo uspeli da identifikujemo 33. aktivista, koji su, kako smo sinoć imali prilike da vidimo, bili povređeni, a policija im nije obezbedila pomoć, 12 od njih, među kojima je i poslanik Aljbin Kurti su i dalje u pritvoru. Treba naglasiti da nijedan aktivista nije uhapšen bez upotrebe nasilja. Korišćen je biber sprej, gumene palice, gumeni meci unutar i van kancelarija", rekao Čuši.

Čuši je rekao da jedan od uhapšenih, Sami Kurteši "vrlo brutalno pretučen dok je mirno sedeo na putu, što se moglo videti i na snimcima, a koji ima povrede rebara i jezika.

Tu su još "Gani Krasnići, aktivista za nacionalna pitanja koji je verujem svima poznat, politički zatvorenik, organizator, bivši predsednik opštine Mališevo, koga je policija teško pretukla u prostorijama Samoopredeljenja, Valjdrin Ahmeti koordinator aktivnosti pokreta Samoopredeljenje, brutalno pretučen u policiji i prebačen sa teškim povredama u hitnu pomoć sa povredama, Frašer Krasnići koji je povređen gumenim mecima i tučen prilikom hapšenja u prostorijama Samoopredeljenja", rekao je Čuši.

Kosovska policija je u subotu uveče saopštila da je najmanje šest osoba povređeno tokom protesta opozicije u Prištini, organizovanog zbog protivljenja primeni Briselskih sporazuma, posebno formiranju Zajednice srpskih opština, dok je jedan od osnivača pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti uhapšen.

Kosovska policija je u subotu, nakon protesta u centru Prištine, uhapsila 95 lica, među kojima i Kurtija, izjavio je portparol kosovske policije Baki Keljani.

Kurti je osumnjičen za tri krivična dela - ometanje službenog lica u vršenju dužnosti, neovlašćeno posedovanje oružja i izazivanje opšte opasnosti.

On je odmah posle hapšenja prebačen do Osnovnog tužilaštva u Prištini, koje je za njega zatražilo 30 dana pritvora.

Samoopredeljenje je protest u subotu organizovalo zajedno sa Alijansom za budućnost Kosova i Incijativom za Kosovo.

Poslanici tih stranaka već mesecima kosovski parlament blokiraju ispadima i bacanjem suzavca, tražeći da Priština odustane od sporazuma iz Brisela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: